Пам’ятник льотчику Іванову опинився в Дубні з рівненського «водника»

18.12.2017 07:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Кожен, хто будь-коли бував у Дубні на Рівненщині, не міг не звернути уваги на пам’ятник при в’їзді в місто зі сторони Рівного. Місцеві знають, що літак МІГ-15 – то пам’ятник Іванову Івану Івановичу – реальному герою перших годин радянсько-німецької війни 1941-1945 рр., який здійснив таран ворожого літака в небі поблизу Дубно. Проте навряд чи хто знає, що це за літак, звідки він тут взявся?

null
Єва Філіпович

З цього приводу поділилася відкриттям, розповівши цікаву історію цього пам'ятника, пані Єва Філіпович, директор музею Рівненського університету водного господарства та природокористування.

- З 1959 р. по 1962 р. з Києва до Ровно працівниками військової кафедри Київського інституту інженерів водного господарства було здійснено перевезення майна та обладнання інституту. Проте на новому місці ніде було розмістити матеріальну базу військової кафедри. Тож із 1963 по 1969 рр. в Українському інституті інженерів водного господарства кафедра військової підготовки не функціонувала, а її майно змушені були пороздавати різним навчальним закладам та установам України.

null
А. П. Потапчук. Фото надане Є. Філіпович

Свідок і безпосередній учасник перевезення майна вузу Анатолій Петрович Потапчук розповів Єві Філіпович, що коли розпочався переїзд в Ровно, начальник військової кафедри КІІВГ генерал-майор авіації Волков дістав через колег-знайомих військових авіаторів списаний МІГ-15, як наочність для майбутніх будівельників аеродромів в УІІВГ».

null
null
Фото надане Є. Філіпович

- 2,5 роки МІГ-15 з демонтованими крилами простояв на майданчику там, де зведені сучасні гаражі НУВГП. Варто нагадати, що військова кафедра КІІВГ була засекреченою, оскільки готувала фахівців з будівництва аеродромів та стартових ракетних площадок, - розповів Анатолій Потапчук. - До літака вряди-годи приводили студентів з навчальною метою. Проте через ліквідацію самої військової кафедри з літаком довелося попрощатися. Літак МІГ-15 я передав в райцентр Дубно, де його встановили на п’єдесталі при в’їзді в місто.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews