У Новомильську виявили сказ, Здолбунів попереджають про небезпеку

24.12.2017 12:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

На Здолбунівщині виявили сказ, прилеглі райони під загрозою.

У зв’язку із випадком захворювання лисиці на сказ у с. Новомильськ, рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Здолбунівській районній державній адміністрації від 20.12.2017 №16 було оголошено неблагополучним щодо захворювання на сказ село Новомильськ та введені карантинні обмеження, а також визначено наступні межі загрозливої зони, а саме м. Здолбунів, села Здовбиця, Івачків, Марянівка, Копиткове, Степанівка, Миротин, Гільча Перша, Гільча Друга, В’юнівщина, Загребля, Урвенна, Лідаво, Коршів, Уїздці, Богдашів,  Ільпінь, Кошатів, Орестів, П’ятигори та лісові і польові мисливські угіддя Здолбунівської ГО УТМР.

Подія трапилась 17 грудня 2017 року. Ввечері на територію рибного господарства ТзОВ «Голуба Нива» забігла лисиця. Сторожовий собака напав на лисицю, яка внаслідок сутички загинула. Вранці 18.12.2017 року керівник господарства Дацишин С.Б. повідомив про даний випадок спеціалістів Здолбунівсьої державної лікарні ветеринарної медицини. Цього ж дня спеціалісти Здолбунівської державної дільниці ветеринарної медицини забрали труп тварини для дослідження. Патматеріл від лисиці був направлений в Рівненську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини, де експертизою від 19 грудня 2017 року встановлено захворювання на сказ.

До зняття карантинних обмежень з неблагополучного на сказ населеного пункту забороняється вивезення собак, котів та диких тварин.

В рамках прийнятого «Плану заходів по ліквідації осередку сказу в c. Новомильськ, оточуючих населених пунктах та лісових масивах, які входять в загрозливу зону» вживаються всі заходи по недопущенню поширення збудника інфекції, а саме подвірні обходи з проведення додаткових антирабічних щеплень, роз’яснювальна робота серед населення, тощо.

Нагадуємо, що це вже четвертий випадок захворювання на сказ тварин у 2017 році. До цього було зареєстровано 2 випадки захворювання на сказ лисиць у с. Будераж та с. Буща та сказ тхора у смт Мізоч.

Звертаємо особливу увагу мешканців району на тенденцію до зараження котів та не вакцинованих собак сказом. В звязку з цим в черговий раз просимо надати домашніх собак та котів у найближчу установу ветеринарної медицини для щеплення проти сказу, а при появі клінічних ознак захворювання доставляти тварину для огляду. Слід дотримуватись правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створюючи небезпеку оточуючим.

За матеріалами Здолбунівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews