Як почуватимемося з новою медичною реформою, яка вступає в дію у 2018 році

31.12.2017 12:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Одна з головних реформ, яку депутатам вдалося прийняти у 2017 році, і яка головним чином вступить в дію у 2018 році – це реформа в медицині. Попри те, що сама реформа зустріла просто шалений опір зі сторони деяких депутатів та політиків, які усіляко саботували реформу, запускаючи чималу кількість фейків та маніпуляцій навколо реформи, попри нерозуміння цієї реформи на низах, все ж Уляні Супрун, попри статус лише виконувача обов’язків міністра охорони здоров'я, вдалося через парламент медичну реформу протиснути.

Чого від неї очікувати? Цю тему зачіпає 24 Канал. Маємо тепер право вибору на сімейного лікаря. І той «добрий дохтор», до якого ходять перепровіряти чийсь діагноз чи приписи, той, кому телефонують і просять поради, коли в когось несподівано підскочила температура чи тиск - тепер може сподіватися, що ми з ним підпишемо угоду й він зароблятиме більше, ніж його колега, до якого пацієнти намагаються не потрапляти. Чи це справедливо? Мабуть так. Якість роботи лікарів впливатиме на їх оплату праці, що стимулюватиме їх професійний ріст. Лікар змушений буде підвищувати свій професійний рівень, щоб залишатися затребуваним і платню мати пристойну. Або ж треба міняти професію.

Тільки після скерування від сімейного лікаря ми отримуватимемо право на безкоштовний огляд у профільних спеціалістів. Безкоштовною залишиться і невідкладна медична допомога.

Ще один сюрприз медичної реформи полягає в тому, що держава перестане платити гроші за утримання медзакладів, а оплачуватиме конкретну послугу, надану конкретному пацієнтові. В Україні запровадять електронну систему eHealth. Лікар надає вам послугу, вносить інформацію в eHealth, її отримує Національна служба здоров’я. Це орган, який направить кошти з державного бюджету безпосередньо лікарю і проконтролює якість наданої послуги. А ще в майбутньому eHealth стане електронною медичною карткою пацієнта.

Не варто сподіватися, що українська медицина вже з 1 січня 2018 року наблизиться до західних стандартів. Але це перший крок в цьому напрямку. Крокуймо далі. Поживемо – побачимо.



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews