У 2018 році українці зможуть подати до суду, не виходячи з дому

31.12.2017 14:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Судова реформа – чи не найвагоміша з усіх. Бо ж усі ми вже усвідомлюємо, коли нічого не змінити в системі судочинства, нічого у нас не зміниться. Ані боротьби з корупцією не вийде, ні справедливих вироків годі очікувати.

Сподіватися варто і рухати цю реформу всюдисущим громадським контролем. У році, що минає, Президент України підписав закон, яким запроваджуються нові правила судового процесу в цивільному, господарському, адміністративному судочинстві, а також вносяться деякі зміни до правил кримінального процесу. Про це пише 24 Канал.

Ухвалення законопроекту насправді чекали ще з літа, але депутати пішли на канікули та відклали справу на осінь. В цьому документі багато важливих нововведень, зокрема, зміни в господарському, цивільному та кримінальному кодексах, запровадження електронного документообігу, зміни територіальної юрисдикції для судів, що розташовані в зоні АТО.

Одне з основних нововведень – визначення Верховного суду як єдиної касаційної інстанції в Україні, а також запровадження нового порядку розгляду справ.

Українці тепер зможуть подати до суду, не виходячи з дому. Так само через свій комп'ютер можна брати участь в судовому процесі. Для цього створять електронний суд. Щоб брати участь у засіданні суду, тепер достатньо увімкнути комп'ютер.

Проте судова реформа несе чимало загроз. Через неї можуть припинити розслідувати найрезонансніші справи – такі як убивство журналіста Павла Шеремета, причини Іловайського котла, злочини проти Майдану і всі гучні антикорупційні справи НАБУ – у випадку, якщо вони залежались у слідчих більш ніж на півроку.

Також з держави знімають презумпцію винуватості, і тепер вже не посадовцю доведеться доводити свою невинуватість, а громадянину, що цей посадовець порушує закон. Це може стати чудовим механізмом закривати справи. І не лише ця нова норма обурює багатьох юристів.

Нарешті шокує і те, що судді зможуть прямо "на місці" виписувати штраф аж в 34 тисячі гривень тим учасникам процесу, які буцімто порушують порядок. Кілька разів громадськість закликала парламент не ухвалювати "драконівські норми".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews