Які медичні послуги надаватимуть безкоштовно

02.01.2018 23:58   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

28 грудня президент Петро Порошенко підписав два документи, без яких медичної реформи не реалізувати– закон про державні фінансові гарантії (законопроект №6327), а також про закон про покращення надання медичної допомоги у сільській місцевості (№7117).

Тож нарешті останній законодавчий бар'єр подолано.
А нам, українцям, залишається не забути обрати сімейного лікаря. І це треба робити без зволікань. Адже пацієнти, які не підпишуть декларацію з лікарем первинної ланки, з 2020 року не зможуть отримувати безкоштовні медичні послуги.

Якими є обов’язки сімейного лікаря?

До обов'язків сімейного лікаря входить: спостереження за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностування та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів; супровід пацієнтів із хронічними захворюваннями; невідкладна допомога; скерування пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги; профілактика: вакцинація, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику; консультації. Сімейний лікар також може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому. Сімейний лікар призначає ліки та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків.Послуги сімейного лікаря будуть безкоштовними.

null

Які медичні послуги будуть безкоштовними?

Міністерство розробило список медичних послуг, які точно покриватиме держава. Тож безкоштовними будуть послуги первинної медичної допомоги, зокрема, послуги сімейного лікаря, педіатра, певні види досліджень, екстрена медична допомога.

null
null

Серед безкоштовних досліджень, які зможуть здійснити українці після медреформи, – загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; глюкоза крові; загальний холестерин; аналізи сечі; електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою; мікроскопія харкотиння; швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

 

Безкоштовною буде екстрена медична допомога, зокрема, для пацієнтів з серцевим нападом, інсультом, апендицитом, після ДТП чи побутової травми. Про це пише 24 Канал.
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews