Аварія на близькій до теренів Рівненщини атомній станції. Чи справді є чого боятися?

05.01.2018 10:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Про аварію на другому енергоблоці Хмельницької атомної електростанції відразу після Нового року Рівненщиною стали поширюватися чутки. Зокрема, один з мешканців Нетішина написав у групі батьків у Вайбері таке: «Народ. Хотів би всіх попередити. На Хмельницькій АЕС сталась аварія 2го енергоблоку. Його аварійно відключили. Це закрита інформація і в ЗМІ думаю вона не попаде. Утримайтесь від перебування на вулиці найближчі дні, особливо в сніг чи дощ. Попередьте рідних і близьких. Інформація з достовірних джерел.»
Невдовзі з’явилась і офіційна інформація від Державної інспекції ядерного регулювання України:

«02.01.2018 енергоблок № 2 ВП ХАЕС працював на потужності NЕЛ=1005 МВт.
О 17:00 на верхньому блоці реактора виявлено теча теплоносія по вузлу ущільнення органа регулювання системи управління та захисту.
О 17:30 подана аварійна заявка на зупин енергоблока № 2 з переводом реакторної установки в стан “холодний зупин” з метою усунення несправності.
О 23:30 почато зниження потужності реакторної установки.
О 01:57 03.01.2018 енергоблок № 2 був відключений від мережі.
За попередньою оцінкою ця подія кваліфікована як порушення категорії «П07/1» згідно з НП 306.2.100-2004 «Положення про порядок розслідування та обліку порушень в роботі атомних станцій», рівень по INES – «нижче шкали/рівень “0”».Зауважень по роботі технологічного захисту не було.
Створена комісія з розслідування порушення.
Радіаційний стан на майданчику «Хмельницька АЕС» без змін, фізичний захист знаходиться у штатному режимі».

Інформацію про аварію підтвердила і прес-служба «Енергоатому». Причини встановлюються, другий енергоблок відключено, але в цілому все добре.
Вірити неофіційним чи офіційним джерелам, кожен вирішує для себе сам. Ми ж переконані, що, оскільки Здолбунівщина частково входить до можливої зони ураження – так званої тридцятикілометрової зони, то логічно було б, щоб про можливу небезпеку люди дізнавалися не з соціальних мереж, де інформація не завжди достовірна, а все ж від органів влади. Проте голові нашої адміністрації Сергію Кондрачуку займатися своїми безпосередніми обов’язками ніколи – саме 3 січня, в день аварії, він цілий день провів у агітаційній поїздці закладами освіти і культури району, піарячи президентську політичну силу. Тому наразі жодної інформації ні на сайті адміністрації, ні на своїй сторінці у Фейсбуці (де Сергій багато й активно пише про свої успіхи) немає.
Нам залишається самим шукати необхідну інформацію і дбати про власну безпеку…

Окрім Інформаційного ресурсу Здолбунівщини, за яким подано цю інформацію, на цю тему написали ряд поважних всеукраїнських Інтернет-видань, як Гордон та ZAXID.NET. Суть та ж сама - енергоблок відключено. Небезпеки немає. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews