Представників громад Рівненщини вчили, як реформувати первинну ланку медицини

12.01.2018 16:16   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Реформа первинної ланки медицини – головне завдання для вже створених об’єднаних територіальних громад. Керівників ОТГ та відповідальних за медицину у громадах запросили на семінар-навчання «Реформування системи охорони здоров’я. Управління медициною на рівні ОТГ».

Заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко нагадала про те, що громади мають спланувати спроможну мережу первинної медичної допомоги. При потребі планувати один такий центр на дві громади, головне – зрушити цей процес.

null
 Фото проекту  Пульс  

«Ми все маємо робити під одним бренд-буком. Щоб заїхавши у громаду, одразу було видно – це центр надання первинної медичної допомоги. Водночас потрібно придбати нове медичне обладнання, автомобілі для медиків та розвивати телекомунікаційний напрям у сільській медицині. А для того, щоб у селах працювали фахові лікарі, керівники громад повинні подумати про житло для медиків » – зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Василь Височанський розповів про перші кроки у реформуванні медицини. Основне завдання на перше півріччя 2018 року – реорганізувати заклади ПМД з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. Іншими словами - автономізуватися. У селах можуть працювати пункти здоров’я, які обслуговуватимуть 500-700 людей, але обов’язкова умова – там лікар має працювати двічі на тиждень. Василь Височанський переконаний – села вже мають своїх сімейних лікарів, можливо і неформально, але люди звертаються за допомогою в амбулаторію чи ФАП – де зазвичай працює чи один лікар, фельдшер, а то і просто медсестра. Медична реформа стартувала, відповідно питань про те, як її впроваджувати багато. Натомість готових рецептів немає. Кожна громада – піде своїм шляхом, і обере для себе найкращу модель надання первинної медичної допомоги.

null
 Фото проекту  Пульс

Консультант з бюджетних питань проекту ПУЛЬС РРВ АМУ Людмила Кушнер наголосила:

"Нині у бюджеті на реформування медицини на селі передбачено 4 млрд.грн минулорічних коштів та 1 млрд.грн вже цього року на всю Україну. Ці кошти передбачені на те аби покращити якість надання первинної медичної допомоги сільського населення. Тож громади мають вчасно усе спланувати, та подати відповідні документи".

null
Фото ПРоекту Пульс

Повідомляє Офіс реформ проекту Пульс Рівненського РВ Асоціації міст України


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews