В Острозі вшанували пам'ять про науковця, який досліджував козацькі кургани і єгипетські піраміди

12.01.2018 17:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Євген Цимбалюк

В Острозі запалили «свічу пам’яті» на честь Йосипа Новицького (на фото), 140-річчя від дня народження якого припадає на 13 січня 2018 року. Це був унікального таланту та енергії музеєзнавець, вчений археолог, краєзнавець. Про його життєву справу і багатий творчий доробок йшлося, зокрема, на вечорі пам’яті в Острозькому музеї, до створення якого Йосип Новицький був безпосередньо причетний. Він був його першим директором.

Загалом, як зазначав про Йосипа Владиславовича його друг, директор Львівської картинної галереї, Герой України Борис Возницький, в особі Йосипа Новицького Україна мала одного з кращих знавців у галузі історії та археології в першій половині ХХ століття: «Його розповіді, його лекції, його ґрунтовні дослідження буквально заворожували. Пригадую: якось він мені показав фрагмент знайденого при розкопках у селі Острожець хреста. Заодно попросив дати відповідь – з якого він віку. Я дещо «розбирався» в археології, бо тривалий час професійно займався нею, отож на основі існуючих даних висловився: «Це дванадцяте століття». Після такого висновку Новицький ледь не розцілував мене: «Ось і я доводжу, що дванадцяте... А мої опоненти наполягають на п’ятнадцятому, бо їм, мовляв, потрібна прив’язка до князів Острозьких».

Характерний також інший випадок. Якраз напередодні Другої світової війни Йосип Новицький вирішив поповнити Острозький музей великою колекцією експонатів із власного музею, зібраних за останні двадцять років. Загалом музей тоді поповнився відразу 1500 предметів – книгами, картинами, стародруками, рукописами, керамічними виробами тощо.

Досліджував острожанин чимало козацьких курганів на волинській землі,відкривав музейні виставки з новими знайденими експонатами.

 Подібні благородні зусилля супроводжували першого директора музею в Острозі протягом усього життя – аж по 1964-й рік. А народився відомий історик та археолог у 1878 році в Подольській губернії. До Острога разом із батьками переїхав у 1895 році. Тут допитливий хлопець закінчив гімназію. Після неї відучився в Київському комерційному училищі. Працював учителем на Полтавщині та Острожчині. Однак більш за вчительство Йосипа Владиславовича захоплювала історія та археологія. Тому він подає документи до Московського археологічного інституту, успішно складає іспити і стає одним з кращих студентів цього закладу. Наприкінці навчання він захищає наукову дисертацію і одержує звання вченого археолога, а заодно і дійсного члена інституту. Надалі учений побував у багатьох європейських країнах, вивчаючи їхню історію. Особливий період для Новицького – це його участь у розкопці єгипетських пірамід, про що пізніше він описав в одній зі своїх наукових праць.

На жаль, у 50-60-х роках ставлення до дослідника історії з боку радянської влади стало не вельми прихильним. Причина – принципові погляди на існуючий лад. Новицький, образно кажучи, відійшов у тінь, хоч до кінця своїх літ не полишав писати та вдосконалювати свої попередні наукові статті.

Він – автор «Хронології історії міста Острога та князів Острозьких», друкувався у багатьох журналах, «Рочніку Волинському» та інших виданнях.

Помер Йосип Новицький у 1964 році в Острозі й похований на тутешньому П’ятницькому кладовищі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews