Юліана Медічі

Юліана Медічі

журналіст, кореспондент, оглядач, RvNews

Швидка на передову. Правдива передноворічна історія 2017-го

14.01.2018 07:30   Джерело: RvNews
Автор : Юліана Медічі

На початку 2018 року хочеться поділитися предноворічним дивом, яке стало можливим завдяки спільній роботі Руху В. Наливайченка «Справедливість» та волонтерів, які представляють українську діаспору в США. Результат цієї співпраці – швидка допомога для лікарів Першого добровольчого медичного шпиталю ім. М. Пирогова, які рятують життя наших захисників на передовій.

Ідея допомогти в придбанні швидкої допомоги виникла у активіста Рівненської обласної організації Руху «Справедливість» Дмитра Громенка. Він був волонтером на вересневій ротації ПДМШ в якості водія, працював «на нулі». Додому повернувся під враженням.

1111111144«Думок при поверненні додому було багато. Там я побачив дуже багато речей, про які не можна і не треба розповідати. Одне сказати можу точно: вразило те, як наші лікарі і в яких умовах рятують життя військовим та працюють з цивільним населенням. Так і виникла ідея подарувати їм сучасно обладнану швидку. З нею я прийшов до керівника нашої Рівненської облорганізації Руху Анатолія Сидорука», — згадує пан Дмитро.

Після кількох розмов та обговорень, дійшли згоди: потрібно організувати купівлю карети швидкої допомоги. До цієї роботи долучилося дуже багато небайдужих людей.

Рівне швидка 8Транспорт, який відповідав усім вимогам та мав адекватну ціну, знайшли у сусідній Польщі і привезли в Україну. Правда, вся ця процедура зайняла майже три місяці: автіку чомусь не дуже хотіли пускати в Україну. Втім, всі бюрократичні стіни вдалося проламати.

Ремаркою хочеться сказати, що вона мала працювати в зоні АТО ще всередині жовтня, але… Важко уявити, скільки життів можна було врятувати та скільком людям допомогти за ці місяці вимушеного простою… Адже в Україні четвертий рік іде війни, а в зоні АТО досі не вистачає швидких. Лікарі, волонтери та інші учасники ПДМШ отримували та переобладнювали звичайні цивільні машини і пускали їх в роботу. Однак цього недостатньо.

Після того, як швидка опинилася в Україні, активісти Руху «Справедливість» на Рівненщині приступили до збору допомоги на передову. Допомогу збирали та власним коштом купували різноманітну – ліки, продукти харчування, одяг та взагалі необхідні на передовій речі. Ця діяльність викликала чомусь неабиякий резонанс. У пресі почала з’являтися інформація, що волонтери-шахраї почали торгувати дороговартісними ліками. Втім, при активній роботі та поглибленню журналістів у ситуацію, вони швидко зрозуміли, що робиться дійсно хороша потрібна справа.

Варто зазначити, що саме ліки збиралися за проханням лікарів ПДМШ. Вони озвучили те необхідне, що потрібно вже і зараз.

Відвезти швидку на передову взялися вище згаданий Дмитро Громенко, волонтер Борис Александропуло, активіст Руху «Справедливість» Ігор Романчук. Четвертий учасник цієї історії — Сергій Новак — нині проживає в США і звідти допомагає військовим. Однак цього разу він приїхав особисто, бо вирішив все побачити на власні очі.

Рівне швидка 6

«В США дуже цікава ситуація. Наша діаспора дивиться телебачення, читає ЗМІ і робить висновок, що лікарі, військові та тамтешнє цивільне населення повністю укомплектовані всім необхідним і настільки, що навіть залишки є. Тому я приїхав в Україну, до друзів. Чимало сил поклали з цією швидкою і ще й на передову поїхав. Тепер маю власне враження про всю ситуацію, яка є. Дуже багато неправди по ЗМІ нам показують і розповідають…», — коментує свою поїздку на передову Сергій Новак.

Підсумовуючи, варто зазначити, що ця швидка таки доїхала в зону АТО завдяки керівнику Рівненської обласної організації Руху «Справедливість» Анатолію Сидоруку та його заступнику Олександру Сачевчичу.

«Цей результат, який ми показали, – він є колективним. Долучилося до цієї роботи дуже багато людей. Кожен із них вніс свою важливу лепту. Тому дякую всім, хто з нами працював, працює та буде працювати і надалі», – резюмував Анатолій Сидорук.

Рівне швидка 5

Уже в той час, коли автівка була на передовій, керівник ПДМШ Геннадій Друзенко завітав до Рівного та разом з Анатолієм Сидоруком особисто дякував доброзичливцям.

Рівне швидка 4

Окрему увагу приділили НВК «Колегум», учні якого передали малюнки військовим, аби підняти та підтримати їхній бойових дух.

Рівне швидка 2

P.S. Тепер перелічуємо та дякуємо всім, хто долучився до доброї справи:

  • фірма “Електроніка Сервіс” разом із Олегом Маркутсом;
  • родина Ткачуків;
  • фірма “Віанор”;
  • фірма “MLS”;
  • фірма “Концертіно” на чолі із Юрієм Теодоровичем;
  • фірма “Каприз” із Олегом Чібіковим;
  • родина Лежняків;
  • фірма “Віва-Арт” із Дмитром Петросюком;
  • СТО “Ремзона” із Дмитром Алєксандровичем;
  • підприємці Ігор Свистун, Руслан Мальований, Анатолій Полюхович, Ігор Кравчук, Вадим Ленартович;
  • ТОВ «Демавто»;
  • мисливський колектив «Либідь»;
  • доєдналися і лікарі Рівненської міської лікарні;
  • волонтерське об’єднання “Територія надії”;
  • вдячність учням 4 класу НВК «Колегіум»;
  • потрібними ліками допомогла УПЦ КП Св. Івана Богослова міста Здолбунів.

Автор: Віктор Самчук


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews