Кардіохірурги здійснили мініінвазивний «прорив» у хірургічному лікуванні ішемічної хвороби серця на Львівщині

01.02.2018 20:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Вперше у Львові пацієнту з ішемічної хвороби серця було виконано багатосудинне коронарне шунтування без розрізу грудини. Операцію провів кардіохірург Тарас Рудик на базі Львівської обласної клінічної лікарні.  

Це вдалося зробити завдяки впровадженню сучасних мініінвазивних кардіохірургічних технологій, яких команда львівських лікарів навчалась під час стажувань у колег зі східної Європи, - пишуть Новини Львівщини.

За статистикою, ішемічна хвороба серця найпоширеніша патологія серед усіх кардіологічних захворювань. Суть патології  полягає у раптовому чи поступовому погіршенні прохідності судин, які живлять серце кров′ю. Людина може померти від зупинки серця або перенести інфаркт міокарда чи захворіти на стенокардію. Щороку у світі загалом та Україні зокрема потреба в операційних втручаннях хворим на ІХС становить від 500 до 700 на один мільйон населення. Тільки на Львівщині за рік цифра потребуючих наближається до 3000 осіб. 

«Ситуація погіршується ще й тим, що ця недуга постійно вибирає щораз молодших українців. Нерідко класичний метод операції, коли доступ до серця здійснюється через розріз грудини та вимагає, відповідно, тривалої післяопераційної реабілітації, є досить важливим фактором у прийнятті пацієнтом рішення про операцію. До цього часу на Львівщині не було альтернативи класичним операціям. Проте сьогодні мініінвазивний метод проведення такого втручання став реальністю. Ми пришили три додаткові судини до серця з невеликого доступу без розрізу грудини. Пацієнт почувається добре і уже на другий післяопераційний день готовий до переведення в загальну палату,» -  каже доктор Тарас Рудик.

Пацієнт звернувся до лікарів зі скаргами на тиснучі болі в грудях, які виникали під час  фізичних навантажень. Це різко знизило якість його життя, адже він знаходиться у розквіті сил, ще й має роботу пов′язану із психологічними та фізичними перевантаженнями. Після дообстеження було зрозуміло, що допомогти може тільки операція – коронарне шунтування.

«Ми запропонували йому операцію без розрізу грудини. Операція пройшла добре і ми задоволені результатом. А найбільше -  задоволений пацієнт. Переконаний, що впровадження таких сучасних технологій та наявність спеціалістів відповідної кваліфікації, наблизить до українців сучасну кардіохірургію європейського рівня. Мініінвазивно можна оперувати не тільки пацієнтів із ІХС, а й з іншими патологіями (вадами клапанів чи вадами розвитку серця)», – підсумував доктор Рудик.

Автор: Анна Горська

За матеріалами https://www.tenews.org.u 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews