Громади Рівненщини вже готуються до процесу передачі землі у власність ОТГ

04.02.2018 15:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Український Уряд прийняв Розпорядження  "Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об'єднаних територіальних громад".

Держгеокадастру доручено забезпечити формування земельних ділянок шляхом проведення їх інвентаризації та передати у комунальні власність ОТГ.  

До того, як ділянки будуть передані ОТГ, управління ними Держгеокадастр здійснюватиме виключно за погодженням з  органом місцевого самоврядування відповідної громади. 

Директор Аналітичного центру, заступник виконавчого директора АМУ Ярослав Рабошук прокоментував ініціативу Уряду щодо передачі землі поза межами населених пунктів у власність об'єднаним територіальним громадам.

null
Ярослав Рабошук. Фото проекту "Пульс" АМУ

«Управління земельними ресурсами – це саме ті повноваження, які мають здійснюватися на місцях. По-перше, територіальні громади зацікавлені у своєму розвитку, вони найкраще знають як планувати його і для цього їм потрібна територія. І по-друге, територіальні громади зацікавлені у надходженнях до своїх бюджетів, за рахунок яких вони будуть розвивати свою інфраструктуру – дороги, площі, парки, дитячі садочки, школи. Для цього потрібен ресурс. Цей ресурс можна отримати за рахунок плати за землю. Саме тоді територіальна громада, правильно спланувавши свою територію, облікувавши всіх землекористувачів, взявши відповідну плату за землю, зможе впливати на розвиток інвестицій», - наголошує Ярослав Рабошук.

Позицію АМУ на засіданні Уряду представляв Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

null
Олександр Слобожан. Фото Проекту "Пульс" АМУ

«Асоціація міст України вітає це рішення Уряду, - сказав він. - АМУ послідовно і наполегливо відстоювала позицію щодо необхідності передачі земель поза межами населених пунктів об'єднаним громадам, що  забезпечить наповнення бюджетів ОТГ та сприятиме їх просторовому розвитку».

null
Олександр Курилас. Фото Проекту "Пульс" АМУ

Консультант з питань децентралізації проекту ПУЛЬС Василь Курилас наголосив: «Планується, що передача земель ОТГ буде здійснюватися за відповідним алгоритмом. Перш за все громади Рівненщини мають підготувати та подати клопотання від ОТГ до Управління Держгеокадастру щодо проведення інвентаризації земель, що не були передані в користування».

null
Микола Костюкевич. Фото Проекту "Пульс" АМУ

Голова Підлозцівської ОТГ Микола Костюкевич розповів:

 «Ми вже давно говорили, що цей законопроект потрібно прийняти. Нарешті громада буде мати прямий зв'язок з агроформуваннями і напряму будемо заключати договори оренди, а відтак будемо отримувати додаткові надходження у бюджет. Люди нарешті зможуть оформити право власності на свої присадибні ділянки за межами населених пунктів, адже раніше потрібно було їзхати у Рівне і звертатися у Держгеокадастр, тепер усе це люди зможуть зробити на місцях. Ми вже готуємось скликати позачергову сесію, аби прийняти рішення про інвентаризацію земель. Адже у нас у Підлозцівській ОТГ більшість землі знаходиться за межами населених пунктів».

Держгеокадастр вже  створив спеціальний сайт http://otg.land.gov.ua, на якому буде відображена вся інформація щодо передачі земель ОТГ. 

Працює також гаряча лінія з питань передачі земель з державної власності у власність громад (0800-502-528).

Планується що перша передача земель державної власності за межами населеного пункту відбудеться у березні 2018 року.

 Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews