Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Живуть як на бомбі між «бути чи не бути» 250 підприємців ринку Дикого

В очікуванні продовження договору оренди

08.02.2018 12:03   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Здавалося б, чого хвилюватися? Хіба вже міські депутати якісь нелюди? Чи рахувати не вміють? Це ж 250 робочих місць лише підприємницьких. Плюс їхні наймані працівники. Всі ці люди наповнюють своєю працею міську казну, платять оренду, податки. А коли їх позбавити створених ними ж самими робочих місць, то куди вони підуть? Йти нема куди, окрім як у центр зайнятості. Тоді ж із того таки міського бюджету доведеться спрямовувати кошти в центр зайнятості, де опиняться ці люди. То кому це вигідно? Нікому. Проте люди не безпідставно хвилюються за свій завтрашній день. Прецедент таки існує.

null
Олена Нездюр. Фото Л. Марчук

Розповідає директор «Торгового центру – Д» Олена Нездюр:

- Міська влада міста, міські депутати, яким ми, виборці, делегували свої повноваження, мають представляти наші інтереси. Ми ж бо також є частиною міської громади. І не маленькою – нас багато. Але складається враження, що наші інтереси в цій міській раді чомусь мало хто представляє.

Коли в 2016 році нам продовжували договір оренди під парковку, то ми вже тоді зіткнулися з тим, що інтереси одного депутата переважують інтереси нашої великої громади підприємців, які тут працюють по багато років. Паркувальна зона безкоштовна для працівників ринку, але за неї ми платимо чималу орендну плату, обслуговуємо її. Нею користуються не тільки наші працівники, але й при потребі й інші громадяни – і рівняни, і приїжджі.

Проте на шальку терезів ставляться інтереси одного депутата і вони чомусь переважують наше ціле підприємство, бо він, бачите, там живе і хоче мати для себе персональні виїзди. Тоді нас підтримала Галина Кульчинська, запевнивши, що фракція «Батьківщини» буде підтримувати людей, які працюють на своїх робочих місцях. Представники фракції БПП Анатолій Чугуївець та Сергій Васильчук також заявили про нашу підтримку. Тож питання тоді вирішилося на нашу користь, хоч до тієї сесії було дуже велике нагнітання негативу щодо нас.

Цього року в нас знову ж на часі питання продовження часу оренди. Вже не на паркувальну зону, а на робочі місця, де стоять контейнери з товаром.

Ми сподіваємося на те, що будемо далі працювати. Що нас знову підтримають «Батьківщина», БПП й інші депутати та фракції.  

Нагадаємо читачеві, що «Торговий центр – Д» має в оренді земельну ділянку 6915 метрів квадратних, що тягнеться вздовж залізниці – торговий ряд від мосту на вул. Соборній до мосту на Степана Бандери.

null
Фото Л. Марчук

 

null
На фото: торговий ряд ринку Дикого, земля під яким в оренді. Вид з мосту на вулиці Соборній.  Фото Л. Марчук

 

 

null
Вид на цей же  ряд з боку вул. С. Бандери. Фото Л. Марчук

 

null
Вулицею, яка примикає до торгових рядів, користуються і всі рівняни, і приїжджі водії. Фото Л. Марчук

Розмовляючи з директором «Торгового центру – Д» пані Оленою Нездюр, намагаюся зрозуміти, які підстави для хвилювань у підприємців ринку? Чому б їм не продовжити термін оренди? Невже у міського голови вже лежить на столі якийсь ґрандіозний проект, що тут біля залізничного полотна межи двох мостів щось має споруджуватися? Виявляється, що такого проекту немає, а думка міського голови лояльна до підприємців. Пані Олена Нездюр розповіла про свою розмову з Володимиром Хомком, в якій він відверто сказав, що коли б доводилося землю під цей ринок виділяти тепер, то тричі б подумав, поки б прийняв рішення, але коли ринок вже існує багато років і у ньому є потреба, то нехай собі працює й надалі.

- А щодо доріг, то міський голова розуміє, що це під’їзні шляхи до ринку. Вулиця Здолбунівська не є наскрізною. Дорогою, якою користуємося ми, служить і мешканцям міста також. А побудована вона за рахунок коштів мого батька персонально. Ще із залізничниками за рахунок залізничного насипу ми все погоджували і з такою метою, щоб дорогою могли їздити всі, кому потрібно. Хоча в ринкові дні буває не так просто тут проїхати, але в цілому те, що у нашій області є такий ринок, де люди з районів за прийнятними цінами можуть придбати тут продукцію і везуть в райони, де також створюють робочі місця, – це, як на мене, вигідно всім, – переконана Олена Нездюр.

 Кому ж тоді що не до вподоби? Що це за депутат такий, через примхи якого вже кілька років хвилюються сотні людей? І Олена Ярославівна, і підприємці розповіли, що якраз ця частина ринку, що розташована на орендованій землі, сусідить із обійстям міського депутата Сухого від «УКРОПу». Їм із дружиною, яка теж депутат, ринок став заважати, відколи вони тут поселилися. 

null
Обійстя депутата Юрія Сухого, яке сусідить з ринковими рядами. Фото Л. Марчук

 - Цей чоловік використовує своє представництво для власних інтересів. Від цього депутатського сімейства ідуть основні перешкоди господарській діяльності нашого підприємства. Особисто на мене Сухий написав у поліцію близько 2 тисяч заяв, – розповідає Олена Ярославівна. – На якій підставі? А на якій завгодно! Що зорі не так світять, чи температура повітря не така і в цьому винна Олена Нездюр. Я ці заяви переживу, але мене дуже непокоїть доля людей. У депутатів свої друзі, свої позакулісні тусовки й коли приходить діло до голосування, то вони підтримують інтереси своїх. Сумно, але на жаль, таке можна часто спостерігати.

null
На вулиці, де мешкає депутат Ю. Сухий, вільно й просторо. Підприємці не ставлять тут свого транспорту, не стоять тут і ряди торговців. Фото Л. Марчук січня 2018 р.

Олена Нездюр розповідає про те, як починався "Торговий центр-Д", який створив з нуля її батько Ярослав Дикий.

- Коли зазирнути в історію нашого підприємства, то ринок наш під мостом, був місцем, забутим богом і людьми, – згадує Олена Ярославівна. – 15 років тому тут окрім нас і болота не було нічого. Батько мій Ярослав Дикий не їздив за кордон, не відпочивав по шикарних курортах, а вкладав у цей ринок все, що мав. Він стільки сюди вклав, стільки залив бетону і піску… Тут же було болото, ріс очерет, уявляєте – навіть було таке, що трактор на той світ у ґрунт пішов. А тепер, коли ми вже вилюдніли, павільйони торгові побудували, то вже комусь цікаво стало. Повірте, у нас не виникає конфліктів між підприємцями і керівництвом ринку, ми готові підтримувати інтереси підприємців і розбудовувати торгові площі. Але дуже хочеться при цьому вірити, що ми живемо в правовій державі. Що наші міські обранці уміють рахувати. Бо ж є проста арифметика: порахуйте, скільки ми даємо надходжень в бюджет. А це і ПДВ, і податок на прибуток, орендна плата, а скільки робочих місць…

null
 Фото Л. Марчук

 

null
Фото Л. Марчук

 

null
Так виглядають тепер торгові ряди ринку Дикого. Фото Л. Марчук

Говоримо про те, яким має бути термін оренди. Олена Нездюр переконана, що три роки, це дуже малий термін і цього робити не можна.

- Адже як можна робити майнові вкладення, коли ти через три роки знову постанеш перед тим, що тобі можуть не продовжити оренди? – обґрунтовує свою думку пані Олена. – Найменший бізнес-план і то ти розраховуєш мінімум на 5 років. Для підприємств, які потребують майнових вкладень, треба давати оренду мінімум 10 років.

На разі підприємці цього ряду, земля під яким в оренді, дуже хвилюються, що їм можуть не продовжити оренди.

- Мені страшно подумати, що робитимуть ці люди, якщо їм не продовжать оренди. Вони будуть протестувати і коли у них відберуть їхні робочі місця – підуть на все, – висловлює побоювання Олена Нездюр.

Я пориваюся поспілкуватися з самими підприємцями. Проте, коли підходжу ближче до проблемного місця, що ближче до мосту на вул. С. Бандери й будинку міського депутата, люди не дуже охоче йдуть на контакт. Дізнаючись хто я, відмовляються говорити для преси.

null
Підприємець Олександр Новобранець. Фото Л. Марчук

Молодий підприємець Олександр Новобранець розповідає про себе, що торгує на цьому місці, де обладнав павільйон, вже п’ять років.

-Якби ви завтра дізналися, що вам не продовжили оренди та звеліли забиратися звідси геть, для вас би це було б стресом?

- Безумовно. Я навіть в думці такого варіанту не допускаю. Вважаю, що нам мають продовжити оренду. Для мене ця робота – це все. Я працюю офіційно, регулярно плачу податки. І зацікавлений, щоб працювати і рости. Адже я глава сім’ї. У мене дружина в декретній відпустці.

Йду далі. Людмили Голуб на робочому місці вже не застаю, а от підприємець Іван Плитус охоче йде на контакт і розповідає такі речі, якими мали б зацікавитися ті, котрі з корупцією борються.

null
Підприємець Іван Плитус. Фото Л. Марчук

- Я працюю тут з тих пір, коли тут було болото і очерети росли – відколи цей ринок був заснований. Тоді тут ходили в ґумових чоботях, і ніякого Сухого тут і близько не було. А появився він десь, може, зо три роки тому. Ми тут чотири роки домагалися асфальт прокласти. То тепер він нині в тапочках ходить там, де колись я в чоботях болото місив. Хоч і не прописаний тут, але права качає. Що хоче, питаєте? А щоб надавали йому по голові! В неофіційній розмові схиляв мене до того, щоб я йому дещо проплатив та щоб погодився, аби Дику взути (йдеться про Олену Нездюр). Коли я відмовився, то тричі писав на мене заяву, що я йому погрожував. Викликав наряд поліції і мене забрали прямо з робочого місця. Не було у нас влади з такими баранами й не буде.

А що з цього приводу думають самі депутати? Як планують голосувати? Чи є у них перспектива надання цим людям з ринку іншого заробітку, працевлаштувати?

Анатолій Чугуївець, фракція БПП:

-  Не бачу тут жодних проблем. Якщо на законодавчому рівні правильно будуть оформлені всі документи, то не буде жодних питань, щоб підтримати працівників ринку.

Анна Іванова, фракція ВО Свобода:

- Треба підтримувати робочих людей, які встають ранесенько й щодня тяжко працюють. Самі вони для себе ці робочі місця створили й роками там працюють, годують свої сім’ї і бюджет наповнюють, тобто годують і нас з вами. А при нинішній ситуації, коли люди шукають, де б що купити дешевше, бо не можуть кінці з кінцями звести, то навіть питання таке не повинно таке поставати, коли в депутатів є честь, і совість.

Любов Романюк, фракція “Громадський контроль»:

- Треба, звісно, підтримувати підприємців, але це питання ще не виносилося на розгляд і я не володію інформацією, яка це земля і яку оренду там платять. Як ознайомлюся з питанням, зможу дати більш визначену відповідь.

Володимир Попик, ВО «Батьківщина»:

- Безумовно, треба продовжити людям оренду. Треба підтримувати тих, хто працює, платить податки в державу. І наша фракція буде голосувати за продовження їм оренди. А щодо депутата Ю. Сухого, то наскільки мені відомо, він сперечався з підприємцями за проїзд, що ні йому неможливо виїхати, ні водії не можуть проїхати.

Хотілося спитати про це особисто в Ю. Сухого, проте дотелефонуватися до нього я не змогла: слухавки депутат не бере.

Доля підприємців «Торгового центру-Д» вирішуватиметься вже скоро - на цій найближчій лютневій сесії – 22 лютого. Тож поживемо - побачимо.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews