У Здолбунівському районі вакцин від дифтерії достатньо, а від кору – не вистачає

14.02.2018 16:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Нещодавні повідомлення про раптовий спалах кору та підозри на дифтерію не на жарт схвилювали населення всієї країни. Тож люди почали шукати способи, як уберегтися від небезпечних недуг. Водночас, лікарі запевняють: кращого захисту від хвороби, як її профілактика, немає. А отже, необхідно вакцинуватися.

За інформацією на сайті МОЗ, за перший місяць цього року в Україні на кір захворіли 3554 особи - 1165 дорослих і 2389 дітей. Найбільше людей занедужало в Івано-Франківській (804), Одеській (640), Закарпатській (549), Чернівецькій (444), Львівській (242) областях. Натомість на Рівненщині поки що зафіксовано лише два випадки захворювання на кір. Щоправда, фахівці доволі песимістично налаштовані щодо того, що недуга омине нашу область. Адже кір - це циклічна хвороба, тож щоп’ять-шість років вона повертається. Останній раз спалах кору на Рівненщині фіксували у 2013-2014 роках. Тож цілком імовірно, що новий сплеск цього захворювання спостерігатиметься в нашому краї вже цього сезону, зазначають у Рівненському обласному лабораторному центрі.

Щодо дифтерії, то за інформацією МОЗ України, підозра про наявність цього захворювання у випадку, що трапився в Луганській області, не підтвердилась.

Нині на Здолбунівщині жодного випадку захворювання на кір чи дифтерію не зафіксовано, повідомив головний лікар Здолбунівського РЦПМД Олег Сумко. Натомість вакцини проти недуг є, але у недостатній кількості.
- Вакцина від дифтерії є у повному обсязі від потреби. А от від кору вакцина зараз постачають з перебоями. Ми використали те, що нам надали, додатково отримали ще 100 доз вакцини. Залишки по амбулаторіях є, але вони закінчуються, - зазначив Олег Сумко.

За його словами, процес отримання вакцин проти кору може затягнутися на місяць-два. Проте нещодавно у МОЗ України повідомили, що закупівлю вакцин прискорюють. До кінця цього місяця в Украї­ну доправлять 220 тисяч доз вакцини від кору, паротиту, краснухи (КПК). Бельгійську вакцину виробництва Глаксо Сміт Кляйн на замовлення МОЗ доставить Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, після чого вакцини одразу передадуть в регіони.

У Здолбунові ж щеплення від кору роблять вакциною виробництва Бельгії, а проти дифтерії - Болгарії та Індії. 

У зв’язку з поширенням інформації про випадки захворювання в Україні, кількість охочих вакцинуватися у нас в районі зросла. Цьогоріч відсоток вакцинованих дітей, у порівнянні з 2017-м, збільшився. Та все одно ще є “відмовники” - за даними Здолбунівського РЦПМД, близько 5 % населення району відмовляється від профілактичних щеплень. Дехто не вакцинується вимушено - через тимчасові чи тривалі протипоказання.

Ірина САМЧУК.

"Нове життя"


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews