Нову книгу про українсько-польське протистояння 1938-1944 рр. презентували у Рівному

23.02.2018 06:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Волинський історик і краєзнавець Іван Пущук є автором низки  книжок, що торкаються болючої теми україно-польських стосунків періоду Другої світової війни. Дослідник обрав шлях пошуків правдивих свідчень людей, що жили на Волині, родини яких зазнали страждань у цих непростих протистояннях. Зібрані спогади очевидців і стали основою об’ємної книги «Волиняни про «Волинь-43»: українська пам’ять про польську експансію на Український Північний Захід у 1938-1944 рр. Усноісторичні свідчення». 

null
Іван Пущук. Фото Галини Данильчук

Сотні годин аудіо записів, які потім були розшифровані, тисячі  писемних джерел  – жива пам’ять тогочасних жителів кожного існуючого тоді населеного пункту Волинської, Рівненської областей, Південної Волині (Кременеччини),  а також тодішніх україномовних місцевостей Холмщини, Підляшшя і Берестейщини.

null
 Фото Галини Данильчук

Досі переважно ця тема досліджувалась  переважно через архівні документи. В книжці І.Пущука вміщено близько півтори тисячі диктофонних записів розповідей  та писемних  тверджень осіб, які мають право зватися авторами найбільшої аутентики.

null
 Фото Галини Данильчук

На презентації  книжки, яка відбулась у Рівненському краєзнавчому музеї, зібрались  рівненські історики, краєзнавці, громадські діячі, студенти.  Окрім автора, який розповів про свою титанічну роботу над цією книжкою,  про події 70-літньої давнини говорили кандидат історичних наук голова Рівненського обласного краєзнавчого товариства Андрій Жив’юк, історик Ігор Марчук, директор Рівненського краєзнавчого музею Олександр Булига, начальник Рівненського обласного управління культури Ярослав Мельник.

null
 Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews