Рівнян попереджають про загрозу інфекцій, які розвиваються на свіжих овочах

01.03.2018 23:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

Незабаром весна. А зараз для кожної сім'ї наступив період, коли вживаються минулорічні запаси овочів та фруктів, а на підході вже ранні привізні та й власно вирощені також.

І всі вони можуть послужити шляхами передачі кишкового ієрсініозу та псевдотуберкульозу — гострих зоонозних інфекцій, викликаних ієрсініями, джерелом яких найчастіше є гризуни, які при відсутності дератизації, благополучно розмножуються в овочесховищах і наших підвалах та своїми інфікованими біологічними виділеннями заражають продукти харчування. Особливе значення мають овочі й фрукти, що вживаються в сирому виді. Забруднюватися ієрсінієми вони можуть також на полях, при контакті з гризунами або, якщо поле удобрене гноєм інфікованих тварин.

Особливістю ієрсіній є здатність швидко розмножуватися при низьких температурах, а це саме температура сховищ та побутових холодильників в кожному домі.

Кишковий ієрсініоз та псевдотуберкульоз - це хвороби-імітатори. Симптоми захворювань можуть імітувати скарлатину, ГРВІ, кишкові інфекції, апендицит, сепсис, ревматизм, мононуклеоз та інші захворювання.

Псевдотуберкульоз жодного відношення до туберкульозу не має, тому це ще й хвороба-хамелеон.

Інкубаційний період захворювань від 1-2 днів до 2 тижнів. Прояви супроводжуються нудотою, блювотою, болями в животі, закрепами або проносом, почервонінням обличчя, шиї, кистей рук, стоп, висипкою по тілу. Добавляються ознаки застуди — нежить, кашель, біль в горлі, кон'юнктивіт. Можуть збільшуватися лімфатичні вузли, печінка, селезінка, з'явитися жовтяниця очей і шкіри. Захворювання протікають в різних клінічних формах з різним ступенем важкості.

Діагностувати захворювання та відрізнити їх одне від одного можна тільки шляхом проведення лабораторних досліджень. На Рівненщині цим займається лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ ”Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України”. З початку 2018 року діагностовано 4 випадки кишкового ієрсініозу, а в минулому році — 5 випадків кишкового ієрсініозу та 1 псевдотуберкульозу.

Незначна кількість лабораторно підтверджених ієрсініозів, свідчить про зниження уваги медичних працівників щодо даних захворювань та самолікування громадян, які при безконтрольному вживанні медичних препаратів стають носіями інфекцій та сприяють їх розповсюдженню.

Для профілактики захворювань необхідно ретельно мити під проточною водою овочі та фрукти, особливо зелень, завжди знімати з капусти верхнє листя, салати готувати на одне вживання, молоко пити кип'яченим, всі продукти в холодильнику зберігати в закритій тарі, а сам холодильник розморожувати та мити не рідше один раз в місять та не допускати проникнення в приміщення гризунів. Наше здоров'я - в наших руках.

Завідувач лабораторії особливо небезпечних інфекцій Л. Хапіцька


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews