На Рівненщині суди стають відкритішими для громадян, але проблем ще вистачає

02.03.2018 12:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

В Рівному пройшло відкрите громадське обговорення щодо перебігу судової реформи в області в Україні, організоване Комітетом виборців України.


На заході, зокрема, обговорили результати вивчення бачення громадських лідерів та експертних груп щодо обізнаності громадян з перебігом судової реформи. Його проводили представники КВУ наприкінці 2017 року в різних містах України, в тому числі в Рівному. Темами дослідження і відповідно обговорення були: поліпшення прозорості судової системи, подолання корупційних ризиків у системі судочинства, фінансове забезпечення судів та інструменти контролю над суддями.

null
Фото з сайту Комітету виборців України

Як показали результати осінніх опитувань, половина респондентів чітко усвідомлює, що є контролюючі органи, а також механізми й інструменти фінансової і процедурної підзвітності суддів. Але вони плутаються в меті створення кожного з них та погано орієнтуються у функціональному наповненні електронного суду.

null
Фото з сайту Комітету виборців України

Опитані лідери громадської думки вважають однією з найбільших проблем судової влади – корупцію. 71,3% респондентів вважає, що часткове зняття недоторканності з суддів зменшить рівень корупції в судах. При цьому, 87,5% опитаних переконані, що варто стимулювати оновлення суддівського корпусу за рахунок молодих фахівців.Але ключовим висновком більшості учасників осіннього дослідження було те, що судова реформа є однією з найменш відомих для суспільства.

Громадське обговорення проводилося в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя»


За повідомленням інформаційного відділу РОГО КВУ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews