Марта Білик

Марта Білик

Репортер, оглядач, RvNews

У Здолбунові прагнуть зберегти пам’ятник радянському герою

04.03.2018 23:51   Джерело: RvNews
Автор : Марта Білик

Зберегти пам’ятник Миколі Приходьку у Здолбунові прагне ініціативна група здолбунівчан, яка створила оргкомітет з метою вжити для цього необхідних заходів.

Згідно з рішенням Здолбунівської міської ради від 14 червня 2017 року пам’ятник Миколі Приходьку повинні демонтувати та передати його Здолбунівському історико-краєзнавчому музею.    

Однак голова оргкомітету Вячеслав Розенбаум переконаний, що пам’ятник транспортувати не можна, оскільки він перебуває у вкрай поганому стані, тож під час перевезення просто розсиплеться на друзки.

- Ще у вересні 2016-го ми зустрічалися зі скульптором Володимиром Шолудьком, який пообіцяв провести реконструкцію пам’ятника. Однак влітку 2017 року Здолбунівська міська рада ухвалила рішення щодо його демонтажу. Нині члени оргкомітету вже зібрали понад 400 підписів жителів Здолбунова на підтримку збереження пам’ятника Миколі Приходьку на звичному місці. Це дуже важливо й  для одинадцяти членів родини нашого земляка-героя, - зазначає Вячеслав Розенбаум.

Ініціатори збереження пам’ятника обурюються й тим, що  свого часу  табличку з іменем Миколи Приходька зняли з фасаду приміщення Здолбунівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, закрили музей-квартиру М. Приходька. Адже інші пам’ятники Приходьку – зокрема на Дубенському кладовищі у Рівному, на місці його загибелі -  ніхто не чіпає.  Тому на найближчій сесії Здолбунівської міської ради вони мають намір порушити питання щодо відміни рішення про перенесення пам’ятника.

Натомість у міській раді вже готуються до демонтажу пам’ятника. Як зазначив заступник голови Здолбунівської міської ради Володимир Кондратюк, діятимуть відповідно до рішення міської ради.

- Як тільки потепліє, пам’ятник перенесемо до Здолбунівського історико-краєзнавчого музею. Є рішення сесії про демонтаж і перенесення пам’ятника Миколі Приходьку, ми зобов’язані його виконати. На засідання розширеної комісії приходили здолбунівчани, які виступають проти демонтажу пам’ятника. Проте члени комісії не підтримали їх, керуючись законом про декомунізацію, - зазначив Володимир Кондратюк.

Підтвердили необхідність декомунізувати пам’ятник місцевому герою Радянського союзу історики. З проханням вивчити це питання звернулися депутати міськради, які і ініціювали рішення про демонтаж погруддя.

- Микола Тарасович Приходько, як працівник НКВС, підпадає під дію закону про декомунізацію. Тобто його пам’ятник потрібно було знести вже давно. Ми у міську раду надали висновки істориків про те, що він працював в органах НКВС, а отже був частиною тоталітарної системи, із залишками якої ми зараз боремося. Тому вважаю, що пам’ятник НКСВнику повинен бути в музеї, - переконаний один з ініціаторів рішення депутат Здолбунівської міської ради Тарас Калита.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews