Стало відомо, який рівень радіації на Рівненщині був у минулому році

06.03.2018 10:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Радіологічна лабораторія ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» у 2017 році дослідив 847 проб харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90.

Перевищення вмісту цезію-137 виявлено в 60 пробах (молоко приватного сектору – 39 проб, грибів дикорослих – 21 проба). Перевищення діючих нормативів в молоці приватного сектору мало місце у Зарічненському (33,3%), Дубровицькому (23,25%), Володимирецькому (5,5%), Рокитнівському (26%), в грибах – у Дубровицькому,  Сарненському,  Рокитнівському районах.

За рік було проведено 1210 досліджень будівельних матеріалів та 85 проб грунтів на наявнiсть природних радiонуклiдiв (калій, радій, цезій, торій). Перевищень не виявлено.

Проведено 79 досліджень сумарної альфа-активності та бета-активності води джерел питного водопостачання (водопроводи, шахтнi колодязi, артсвердловини тощо), та 56 досліджень води відкритих водоймищ. Результати характерні для природного фону Рівненської області.

Здійснювався моніторинг вмісту середньорічної еквівалентної рівноважної об`ємної активності радону (ЕРОА), який проводився в приміщеннях шкіл та дошкільних закладів Костопільського району та м. Рівне. За відповідний період обстежено 58 закладів освіти, проведено 387 вимірювань ЕРОА радону-222 в приміщеннях. Перевищення вмісту радону-222 зафіксовано у 3 навчальних закладах. За результатами вимірювань давались рекомендації щодо проведення протирадонових заходів.

Постійно проводиться оцінка радіаційного стану з проведенням дозиметричного контролю рівнів гамма-фону в пунктах постійного нагляду. У 2017 році проведено 20795 вимірювань. Перевищень не виявлено.

За матеріалами ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews