Депутат рівненської облради просить спростити механізм надання українського громадянства іноземцям , які є бійцями добровольчих формувань

06.03.2018 15:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

Депутат  Рівненської обласної ради Геннадій Шевченко, зареєстрував звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. У ньому місцевий обранець просить спростити механізм надання українського громадянства іноземцям та особам без громадянства, які є бійцями добровольчих формувань, що беруть участь в бойових діях на сході України, повідомляє сайт Голосно.

Добровольці, поряд з мобілізованими воїнами, як учасники бойових дій на сході нашої держави, пліч-о-пліч беруть участь в антитерористичній операції з самого її початку, боронять територіальну цілісність і соборність України, захищають цивільних громадян, зберігають мир і спокій на нашій землі.При цьому в лавах добровольчих військових формувань за територіальну цілісність України воюють іноземні громадяни та особи без громадянства, а саме: грузини, чеченці, білоруси, росіяни та інші – йдеться у зверненні.

Ця проблема невизначеності правового статусу в Україні стосується насамперед громадян Росії та Білорусії, яких при поверненні додому чекає в’язниця, оскільки закони цих країн розцінюють їхню участь в АТО як військове найманство. Деякі з них опинились у безвихідній ситуації – у них закінчується або вже закінчився термін дії закордонного паспорта, а повернутися на батьківщину для отримання нового вони не можуть.Іншою проблемою є те, що Державна міграційна служба вимагає від іноземців, що претендують на українське громадянство, довідку з країни їхнього походження про не притягнення їх до відповідальності за тяжкі й особливо тяжкі злочини, що у випадку з учасниками АТО робить неможливим отримання ними українського громадянства.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews