Хочеш чи ні, а про свою діяльність говори публічно

Рівненська облрада зобов’язала комунальні підприємства публікувати інформацію про свою діяльність

18.03.2018 13:20   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

16 березня на черговій сесії Рівненської обласної ради депутати затвердили Порядок оприлюднення інформації, що стосується діяльності комунальних підприємств. За це рішення проголосували 43 депутати з 55 зареєстрованих. 

Дане рішення носить антикорупційний характер і має на меті забезпечити ефективне управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області, а також прозорість, відкритість, вільний доступ до інформації щодо діяльності комунальних підприємств.

Затверджений Порядок визначає процедуру, періодичність та строки оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств.

Нагадаємо, що до спільної власності сіл, селищ, міст Рівненської області належать наступні комунальні підприємства: КП «Автобаза», КП «Їдальня №20», КП «Управління майновим комплексом», КП «Рівненський будинок вчених», КП «Аптека «Ліки», КП «Рівнекнига», КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації», ОКП «Міжнародний аеропорт Рівне», РОВКПВКГ «Рівнеоблводоканал».

Згадані підприємства мають оприлюднювати інформацію про свою діяльність шляхом розміщення відповідних документів та матеріалів на власній веб-сторінці (веб-сайті) разом з іншою інформацією про підприємство, що підлягає оприлюдненню відповідно до закону.

У разі відсутності у підприємства власної веб-сторінки (веб-сайту) така інформація розміщується на офіційному веб-сайті органу управління у спеціальному розділі щодо діяльності підприємства разом з іншою інформацією про підприємство, що підлягає оприлюдненню відповідно до закону.

Прийняли таке рішення депутати керуючись нормами чинного законодавства. Ініціював цей проект рішення виконавчий апарат Рівненської обласної ради, зваживши на відповідне звернення ГО «Центр суспільних дій «Сівітас». Ця організація є регіональним партнером Центру «Ейдос» і координує впровадження проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується «Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA в Рівненській області. 

«Ми дуже вдячні депутатам і представникам виконавчого апарату обласної ради за плідну співпрацю та за прагнення бути відкритішими та прозорішими. Обласна рада вкотре підтверджує, що не випадково займає високі позиції у всеукраїнських рейтингах прозорості. Ми сподіваємося, що інші органи місцевого самоврядування Рівненщини також приведуть свою діяльність у відповідність до норм чинного законодавства, адже прийняття таких порядків оприлюднення інформації є виключною функцією місцевих рад, а їх наявність – вимогою Господарського кодексу України» – зазначив голова ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» Володимир Зиль.

Інформація, яка відтепер підлягає обов’язковому оприлюдненню:

  • цілі діяльності підприємства;
  • квартальна та річна фінансова звітність за останні три роки;
  • аудиторськi висновки щодо рiчної фiнaнсової звiтностi КП зa остaннi три роки, якщо проводився aудит;
  • статут підприємства у чинній редакції та у редакціях, що діяли раніше;
  • бiогрaфiчнi довiдки керiвникiв КП;
  • рiчнi звiти керiвникa;
  • структурa, принципи формувaння i розмiр винaгороди керiвникa;
  • рішення органу управління щодо підприємства;
  • опис істотних передбачуваних факторів ризику, що можуть вплинути на операції та результати діяльності;
  • відомості про договори, учасником яких є підприємство;
  • інформaцiя про оперaцiї тa зобов’язaння КП з держaвним тa/aбо мiсцевим бюджетом, устaновaми, пiдприємствaми тa оргaнiзaцiями, включaючи договiрнi зобов’язaння КП.

Нагадаємо, першими порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств, розроблений ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» прийняли депутати Здолбунівської міської ради, а згодом – Дубенської МР ще  у 2016 році з ініціативи журналістки Ольги Ферар. Громадськість міст пильно стежить за виконанням цих рішень.

 Матеріал публікується в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується «Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews