На Здолбунівщині, в урочищі Микитові рови вшановували пам'ять місцевої тернової сотні УПА

19.03.2018 08:34   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

Вчора, 18 березня, на Здолбунівщині, в урочищі Микитові рови вшановували пам'ять місцевої Здовбицької тернової сотні УПА.

null
Фото Олександра Войцеховського

Близько 50 місцевих жителів, попри погоду, прийшли віддати шану землякам, котрі в далекому 1944 році дали нерівний бій військам НКВС.

null
Фото Олександра Дмитрука

Спершу всі помолилися за загиблими повстанняцями, а юнаки Здовбицької пластової станиці виконали пісню «Джура», згодом всі гуртом виконали гімн України.

null
Фото Олександра Войцеховського

Історична довідка: Центральний державний архів громадських об’єднань України, м. Київ.Ф.1. Центральний Комітет КПУ.
Оп.23. Документи загального відділу (особливий сектор) ЦК КПУ (секретна частина)
Спр.929. Спецповідомлення, доповідні записки, політінформації про дії українсько-німецьких націоналістичних банд і заходи щодо боротьби з ними, 1944 р., арк.133-135.

Розпорядження Народного комісара внутрішніх справ УРСР Рясного «Про ліквідацію українсько-націоналістичної банди так званої УПА разом зі зверхником банди Трофимчуком»21.03.1944 р. під час озброєного зіткнення в районі села Здовбиця і хутора Мартинівка Здолбунівського району «банда» Трофимчука ліквідована. Трофимчук Андрій і з ним 46 «бандитів» УПА ліквідовано, 7 поранено, 19 захоплено в полон, 2 зникло.
Захоплені німецькі рація, ручний кулемет, 30 гвинтівок, 10 автоматів, 3 пістолети, гранатомет, 1 ящик гранат, 5000 штук патронів.
Полонених віддати під суд Військового трибуналу.
Всі сім’ї учасників «банди» негайно вислати в Сибір, а на все майно накласти арешт
Це розпорядження 22.03.1944 р. затверджене головою Президії Верховної Ради УРСР Гречухою і головою Ради Народних Комісарів УРСР Хрущовим.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews