Сьогодні Україна й українці вшановують Ліну Костенко: бо є за віщо

Україна має навчитись пам’ятати й шанувати своїх духовних геніїв

19.03.2018 18:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

19 березня – День народження Ліни Василівни Костенко, класика сучасної української літератури і найточнішого висотоміра українських реалій. Допевне, сьогодні енна кількість друкованих аркушів не вмістить тих епітетів, якими наділено сучасного генія українського слова й Маестро поезії.

null
Ліна Костенко. Фото з мережі Інтернет

Це ж треба мати сатанинський намір

Чаїть в собі невиліковний сказ.

Щоб тяжко так знущатися над нами,

Та ще й в усьому звинувачувати нас. 

Так, це проста і "гола" правда від Ліни Костенко, це "голос народу" (що тримає словом оборону за народ). Бо так просто й шляхетно водночас відповідати замість української нації й від імені українського народу чи то нашим «одесную», котрі «знов сидять при владі», а чи їхнім посіпакам, друзям чи ворогам, як вдається Ліні Костенко, нікому з сьогочасних ще не до снаги. Щоразу, коли зіштовхуємось з апогеєм неправди й цинізму, наруги над законністю й людською гідністю, як захисний щит, піднімаємо Лінине слово, цитуючи її рядки. Aдже саме у Ліни Костенко на усі українські біди, трагедії й напасті є точні відповіді, правильно встановлені діагнози та аналітичнні висновки. Почуймо серед інших:

Нам треба жити кожним днем,

Не ждать омріяної дати:

Горіть сьогоднішнім вогнем,

Бо "потім" може й не настати.    

То чи прислухаємось до «Голосу народу» – Ліни Костенко бодай у День її уродин? І, знаєте, так! Хай не скрізь, не в центрі, проте на регіональному рівні такі потрібні нашому дню й такі достоменно істинні слова поетеси звучать. Упродовж трьох днів у Рівному повсюдно на місцевому радіо й телебаченні транслюються аудіо та відеоролики з поезією Ліни Василівни. Молодці рівняни! Це місто завжди вирізнялося своєю непозірною патріотичністю, живою українськістю і, що називається, чуттям на справдешніх українців.

Тому й не дивно, що саме в Рівному місцевий драмтеатр у своєму репертуарі має дві пречудові вистави за романами Ліни Костенко («Берестечко» – до 15-річчя незалежності України та минулорічна «Маруся Чурай»).

А родзинкою до цьогорічного Дня народження Ліни Василівни у рівнян – ексклюзив – презентація неймовірної роботи, вишитої книги-фоліанту віршів Ліни Костенко «Я поцілую мальву у щоку», що містить 72 твори поетеси.

null
Олена Медведєва та її нова креативна книга. Фото з мережі Інтернет

Авторкою такого, як на мене, шедевру, є Олена Медведєва, відома рівненська мисткиня та засновниця арт-видавництва «Креативна книга». Тому-то маю бажання й потребу ознайомитись з цим оригінальним дарунком Ліні Костенко від рівнянки. Як і те, аби перечитати художньо-історичний роман про "деградацію Росії й долю українців в Російській імперії", створений «совістю української нації», певен, для кожного українця і за українця.

Пам'ятаймо застереження неперевершеної Ліни Костенко "Доля не усміхається рабам. Доля усміхається людям".

 З повагою до Рівного й рівнян чернівчанин Остап


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews