Об’єднаним громадам Рівненщини потрібно вчитися заробляти гроші, - Руслан Сивий (Фото)

20.03.2018 15:48   Джерело: ritm.tv
Опубліковано : Наталія Рівненська

У Рівненській області триває процес децентралізації. Про те, наскільки успішно відбувається реформа, розповіли у Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування.

Зокрема, перспективний план передбачає створення 66 ОТГ у Рівненській області. Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко повідомив, що нині створено 28 об’єднаних територіальних громад. На найближчих виборах наприкінці квітня планують створити ще дві-три ОТГ.  Загалом, Рівненщина у загальному всеукраїнському процесі децентралізації та розвитку місцевого самоврядування посідає 8 сходинку.

Голови новостворених об’єднаних територіальних громад вже можуть говорити про результати, а ті, хто наважився об’єднатися одними з перших,  можуть похвалитися хорошими показниками. Внаслідок фінансової децентралізації власні доходи місцевих бюджетів цих громад зросли у півтора рази, а з урахуванням відповідних трансфертів з держбюджету загальні фінансові бюджетні ресурси ОТГ збільшилися у 3-5 разів.

Нагадаємо, у 2017 році на формування інфраструктури ОТГ з державного бюджету було надано субвенцію на суму 64 млн грн. Разом з коштами, які надійшли від ДФРР та обласних бюджетів, загальна сума надходжень перевищили 100 млн грн. За ці гроші в області реалізовано близько 130 різних проектів: з енергозбереження, ремонту доріг та закладів соціальної сфери, облаштування вуличного освітлення, придбання спецтехніки для комунальних закладів тощо.

Однак, щороку державна субвенція не збільшується. Натомість, фахівці Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування проводять навчання та тренінги, зустрічі та семінари з обміну досвідом. У січні провели нараду голів ОТГ за участі голови ОДА Олексія Муляренка на тему «Діяльність ОТГ Рівненщини: підсумки 2017 та плани на 2018рік», організованої за підтримки Програми «U-LEAD» з Європою» та Мінрегіону України.

null
Фото http://ritm.tv
null
Фото http://ritm.tv

Директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий наголошує, що громадам потрібно вчитися заробляти гроші, а не розраховувати виключно на державну субвенцію: використовувати землю, підтримувати підприємців, шукати інвесторів, тощо. Хороший приклад в цьому напрямку демонструє голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук. Наприклад, проблема газопостачання цю громаду не турбує, адже всі котельні перейшли на тверде паливо.

«Ми запланували свою стратегію до 2020 року, – каже Сергій Пилипчук, – питання опалення ми вирішили, більше того, плануємо запустити свою палетну лінію. Також завдяки підтримці польських фахівців створили свою пожежну команду та зробили багато корисних напрацювань».

У Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування відзначають позитивний розвиток децентралізації у 2017 році та переконані, що ця позитивна тенденція збережеться, адже у громад нині з’являється багато можливостей та шляхів для розвитку.

null
Фото http://ritm.tv

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv