«Я поцілую мальву у щоку» - фоліант мисткині Олени Медведєвої, який вражає

Лінин день у Рівному відзначили вишитою книгою її поезій

21.03.2018 23:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Цього року Рівне навдивовижу креативно відзначило День народження української поетеси Ліни Костенко: відома майсткиня Олена Медведєва презентувала вишиту книгу поезій Ліни Костенко «Я поцілую мальву у щоку».

Майстриня працювала над цим шедевром впродовж двох років, й до дня народження поетеси нарешті завершила роботу. Розміри фоліанту вражають – висота його 60 см, а ширина 42 см, вага ж сягає п’яти кілограмів. Книга складається з 34 сторінок, на яких на світло-зеленому полотні технікою стебнівка, який винайшла й запатентувала пані Олена, вишиті 72 поезії.

null
Книгу презентує Олена Медведєва

Мисткиня наголосила, що було непросто композиційно розрахувати кожну сторінку, щоб рядок не наповзав на рядок й вірш не переходив на іншу сторінку. Та й вишивався кожен твір по-різному, інколи доводилось витрачати від кількох годин до декількох днів. А от підбирати поезії до книги допомагали небайдужі рівняни.

null
Сторінки книги. Фото автора

Щодо ж назви книги, то майстриня зазначила, що мальви - це символ найдорожчого, любові до рідної землі, до народу, до батьківської хати. Мальва уособлює духовне коріння людини. І хоч потрапила квітка до нас із Південної Азії, прижилася й стала рідною, як й у поезії Ліни Костенко «Ну що мені магнолії, агави? Я поцілую мальву у щоку». А тому мальви тут і на обкладинці, і на форзаці, і на сторінках книги. Зокрема, рамки на полотні, які обрамлюють поезії – це мальви у росі, вишиті у дзеркальному відображенні. А от на запитання, що надихало на роботу, Олена Медведєва відповіла, що, безумовно, твори Ліни Костенко.

null

Заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, яка завітала на презентацію, що проходила у Рівненському НВК №12, зауважила, що в Рівному весна завжди розпочинається не лише з Шевченка, але й з Ліни Костенко. Вона також повідомила, що отримала на електронну пошту лист від Оксани Пахльовської, доньки поетеси, в якому та від маминого імені дякувала рівнянам за такий чудовий подарунок у день її народження.

А ще у Галини Кульчинської є великі сподівання, що книга потрапить до рук геніальної поетеси й вона залишить на ній свій автограф на форзаці, який розписала художниця Наталія Серветник, а також допомогла й із дизайном обкладинки, яку виготовлено спеціально у Львові з найтоншої шкіри зеленого кольору.

null

До створення книги долучилися й відомі рівняни - волонтер Вікторія Шинкаренко, мама 22 прийомних дітей Орися Приймак, актриса облдраммузтеатру, яка зіграла Марусю Чурай - Ніна Ніколаєва, начальник методичної служби управління освіти Мирослава Жовтан, директор міського Будинку культури Ольга Стельмах, голова громадської організації «Просвіта молода» Людмила Грекул, керівник гурту «Лісова пісня» Галина Давидюк та ще чимало інших небайдужих до цієї вдячної справи. Хтось вишив рядок, хтось - кілька літер. Але рівнянки залишили в книзі частинку своєї душі.

null
Вишивальниці, що долучилися до створення креативної книги. Фото автора

Варто зазначити, що книга «Я поцілую мальву у щоку» - це вже сьомий вишитий фоліант рівненської майстрині. У своєму доробку вона вже має вишитий «Кобзар» та збірку Івана Франка, а також майже завершила роботу над чотирма вишитими Євангеліями. А також налічується ще понад два десятки рукотворних книг, кожна з яких існує  в єдиному екземплярі. 

Із книгою «Я поцілую мальву у щоку» рівняни мають змогу ознайомитися у різних локаціях, а згодом  вона займе своє місце у Музеї книги та друкарства в Острозі.

Мисткиня Олена Медведєва поділилася й планами на майбутнє – наступною книгою, яку вона запланувала вишити, буде «Лісова пісня» Лесі Українки.

null
Фото автора

А от учні НВК №12 подарували присутнім на презентації літературну композицію, зіткану з поезій Ліни Костенко. Чудово виглядали й збільшені сторінки книги « Я поцілую мальву у щоку», які прикрашали стіни школи. А завершальним акордом став загальний знімок із віртуальними серцями любові, надісланими геніальній поетесі.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews