На Рівненщині фіксують перевищення вмісту формальдегіду у повітрі

29.03.2018 15:47   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

У житлових та офісних приміщеннях міський житель проводить близько 90% часу. Рівень забруднення повітря в таких приміщеннях в декілька разів вище, ніж на відкритому повітрі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, забруднене повітря в приміщеннях входить до числа п’яти головних факторів, що погіршують здоров'я людини. За оцінками експертів з охорони навколишнього середовища 50% всіх захворювань або викликані, або їх перебіг ускладнюється через погану якість повітря в приміщеннях.

Основними забруднювачами повітря закритих приміщень є: формальдегід, тютюновий дим, продукти горіння, хімікати, що використовуються в побуті, мікроорганізми, цвіль.

Формальдегід (HCHO) є безбарвним, легкозаймистим газом з гострим задушливим запахом. Це альдегід, вироблений в комерційних цілях, який використовується при отриманні уреоальдегідних і фенолальдегідних клеїв.

Основним джерелом формальдегіду в житлових приміщеннях є будівельні матеріали. Його використання дозволено в таких матеріалах як фанера, стінні панелі та теплоізоляційні матеріали. Також формальдегід використовується в завершальній стадії виробництва друкованої продукції, його можна знайти в клеях, які задіяні при виробництві меблів.

При впливі на організм людини формальдегід надає потрійний ефект: дратівливий, сенсибілізуючий та канцерогенний. Формальдегід має яскраво виражений дратівливий ефект для слизових оболонок очей та дихального тракту. Загальні симптоми пов'язані з дією формальдегіду: запалені очі, ніс і горло, головний біль і нудота.

Для України максимально допустимий рівень формальдегіду в закритих приміщеннях становить 0,003мг/дм3. Запах формальдегіду починає відчуватися при значеннях від 0,05 до 1 мг/дм3.

За 2017 рік спеціалістами Рівненського обласного лабораторного центру було проведено 18 досліджень проб атмосферного повітря на вміст формальдегіду, з них у 13 пробах фіксувалося перевищення. Виявлені перевищення фіксувалися у житлових квартирах та у громадських торговельних приміщеннях. Перевищення фіксувалися в межах від 0,009 мг/дм3 до 0,041 мг/дм3.

Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews