Рівнянам радять бути обережними, збираючи весняні гриби

15.04.2018 21:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Мешканці Рівненщини вже хизуються у соцмережах  першими весняними грибами – зморшками. Ці гриби скоро масово з’являться і на ринках області. Детальніше про гриби та про те, як їх готувати і чи безпечно взагалі вживати, пише Північ-інфо.

У фейсбук-спільноті «РОКИТНЕ-34200» йдеться про відкриття на Рівненщині грибного сезону. Адміністратор спільноти поділився фотографіями «трофеїв», зібраних у лісі на Рокитнівщині – це ранні весняні гриби зморшки. Проте, не вщухають суперечки щодо того, чи  можна вживати такі дари лісу, адже в Україні зморшки відносяться до категорії «умовно їстівних», а за смаком їх вважають «третьосортними».

Хоча, наприклад, в Європі ці гриби – визнаний делікатес. Перед вживанням зморшки обов’язково потрібно відварити, відвар злити і тільки потім їх можна відправляти в суп, смажити, тушкувати.

Зморшки – перші гриби, вони з’являються весною, іноді їх вдається знайти навіть поряд із залишками снігу.

Зморшки зазвичай ростуть групами. Вони «маскуються» в торішній сухій траві, капелюшки їх на таких місцях зазвичай більш світлі (це характерно для листяних лісів), тому потрібно бути уважними – знайшовши один гриб, варто неспішно обшукати все навколо. Якщо збирати зморшки у місцях, зарослих травою, варто приготуватися до того, що це буде непросто.

У природі існують кілька видів  зморшків: їстівний або звичайний (Morchella esculenta), конічний (Morchella conica) ,  зморшкова шапочка або ковпачок (Verpa bohemica Schroet). Капелюшок у зморшків може сягати  у висоту до 15 см і до 10 см – у діаметрі, форма – яйцевидно округла з нерівними осередками, схожими на бджолині стільники. Колірна гамма у капелюшків – від вохристо-жовтого до світло-коричневої. Ніжка товщиною до 5 см, гладка, пустотіла, трохи розширена внизу, може бути білуватою або жовто-бурою. М’якоть ламка, восково-біла, з ароматним грибним запахом. Всі вони їстівні і цілющі.

Зморшки не маринують і не солять – їх сушать. Їсти сушені гриби можна після того, як вони сохли три місяці. Із сушених зморшків можна навіть приготувати грибний порошок, який стане натуральною ароматною приправою для різних страв.

За матеріалами http://piwnich.info


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews