Проект «Ukraїner» опублікував відео про найбільше озеро Рівненщини (ВІДЕО)

20.04.2018 09:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

На півночі Полісся розташоване озеро Нобель. Його вода надзвичайно прозора й м'яка. А берегова смуга оточена лісами, багатими на білі гриби. Відео відзяли активісти Ukraїner.

Додамо, що Нобель — озеро в Зарічненському районі Рівненської області. Лежить у заплаві річки Прип'яті (басейн Дніпра).

Довжина 3,2 км, ширина до 2,5 км, площа 4,99 км², глибина понад 10 м. Прозорість води — до 2 м. Розділене на дві половини півостровом, який простягається з півночі на південь і на якому лежить село Нобель. Східна (більша) частина озера вузька і видовжена з півночі на південь, західна частина більш овальна. Улоговина має неправильну серцеподібну форму. Береги і дно піщані, дуже розчленовані. Є чотири острови — два великі і два малі.

Живиться за рахунок водообміну з річкою Прип'ять, яка впадає в його східну частину з півночі і випливає з нього зі східного боку. Взимку замерзає. В озері водяться карась, лин, щука, окунь, соми, раки. На берегах — гніздування диких гусей, качок та інших птахів.Над озером лежать населені пункти: с. Нобель, Дідівка і Котира.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews