Якщо в лікарні вимагають благодійні внески – до головного лікаря, в МОЗ або в поліцію!

Як боротися з легалізованими хабарями – рецепт від в.о. міністра МОЗ Уляни Супрун

01.05.2018 06:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини України

Українці вже давно звикли, що за багато послуг у поліклініках та лікарнях доводиться платити фіксовані благодійні внески.  

"Ми змінюємо систему саме через благодійні внески. У лікарнях шукають законні способи вимагати хабарі. Внески не можна примусово вимагати від людей. Благодійність – це від серця", - розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун телеканалу 1+1.

 Благодійні організації при медичних закладах – це законно. Благодійні організації при лікарнях – це вимога від МОЗу. Але лікарні мають публічно показувати, на що ідуть ці кошти. Організації отримують до 20% свого доходу на адміністрацію закладу.

 "Якщо без благодійного внеску відмовляються обслуговувати, треба іти до головного лікаря та говорити, що благодійний внесок – це має бути добровільно. Якщо лікар не погоджується, то можна іти вище – до Департаменту охорони здоров`я. Якщо там не чують, ідіть на прийом в МОЗ. Єдиний спосіб, яким ми можемо це зараз вирішувати – це через правоохоронні органи. Подати скаргу в поліцію, що вони вимагають благодійний внесок. Це незаконно". – каже Супрун.

 За даними МОЗ, майже у кожному закладі охорони здоров'я працює благодійний фонд, і сім з десяти пацієнтів платили до нього внески.

 Обсяги благодійних пожертв – сотні мільйонів гривень, однак до цього часу звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною чи непрозорою.

 Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року заклади охорони здоров'я зобов'язані звітувати про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews