Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Птахи стають каліками через розкидані людьми нитки чи мотузки

01.05.2018 18:31   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини

У Рівному, як і в кожному місті,  налічується велика кількість голубів – здичавілих домашніх родичів сизого голуба. Роками спостерігаючи за цими птахами, часто помічаю у зграях скалічені особини. На ногах голубів відсутні пальці, або ж кінцівки настільки покалічені, що птахи пересуваються просто на гомілках.

null
 Фото В. Ільчука

Причиною каліцтва голубів є мотузки, які десь валяються і в які птахи заплутуються під час пошуку їжі. Таке антропогенне сміття стає для них небезпечними пастками. Голуб, який заплутався в пучок тонких мотузок, приречений на каліцтво – нитки врізаються в ноги, в результаті чого кінцівки відмирають. Часто можна спостерігати голуба, який, кульгаючи, ледь рухається по землі, адже обидві його ноги обплутані мотузками. Подібні травми нерідко стають для птахів смертельними.

null
 Фото В. Ільчука

У місті найбільше таких покалічених птахів зустрічається на ринках, де, «завдяки» багатьом недбалим підприємцям, які не мають у своїх торгових точках смітників, ці  «пастки» розкидані чи не на кожному кроці. Птахи, які харчуються протягом дня, ходячи виключно по землі, ризикують «назбирати» на свої лапи такий непотріб. Як би старанно не працювали прибиральники, непомітні для нас «ниточки» так чи інакше залишаються лежати на землі. Тож не дивно що й у зграях, які мешкають на тихих та відносно чистих вулицях міста, також трапляються постраждалі особини.

null
 Фото В. Ільчука

Найкращий спосіб надати практичну допомогу голубу, що заплутався у мотузки – позбавити його від пут. На щастя, ці синантропні птахи не бояться людини, а декому вдається навіть привчити сідати на долоні з викладеним на них кормом. Відтак, проявивши спритність, постраждалого голуба можна впіймати – власноруч, сачком чи, приміром, накривши ящиком.

null
 Фото В. Ільчука

Але найкращий «спосіб», корисний як для птахів так і для довкілля вцілому – дотримуватись чистоти та не розкидати сміття будь-де. Адже, як ми бачимо, навіть таке здавалося б непомітне сміття, як кількасантиметрова мотузка, для птаха може стати смертельною пасткою. 

В. Ільчук, орнітолог. Фото постраждалих голубів із ринку Дикого, які були впіймані й реабілітовані


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews