Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

журналіст, оглядач, RvNews

Творча зустріч з відомою дитячою письменницею відбулася у Квасилівському НВК

01.05.2018 21:32   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини

  Днями в Квасилівському НВК «школа-ліцей» відбулася творча зустріч з відомою письменницею, нашою землячкою Анною Андріївною Лимич (Войнарович). В актовій залі було велелюдно: поспілкуватися з письменницею прийшли учні 6-х та 8-х класів школи, вчителі, бібліотекарі. Зустріч почалася з теплого вітального слова вчителя української мови та літератури Оксани Василівни Мандич, яка розповіла присутнім про основні етапи творчого становлення письменниці.
  Символічним є те, що розповідь про свій творчий доробок Анна Андріївна почала саме з книги «Атон і таємниця Атома» – книги, в якій поєднані два, здавалося б, непоєднуваних поняття: казка та Чорнобиль. Саме в ці квітневі дні, ось уже 32-й рік поспіль, згадуємо ми про трагедію, яка зламала долі сотень тисяч людей – про аварію на Чорнобильській АЕС.

Анна Андріївна розповідає: «Щоб написати ось цю книжечку обсягом 12 друкованих сторінок, я перечитала дуже багато книг про аварію, вивчала багато документів, знайомилася зі спогадами родичів героїв, які першими кинулися у вирло палаючого реактора… Було це дуже важко, я ніби пропустила усі ці смерті, страждання та біль через свою душу. Але як розповісти про це дітям так, щоб не обпалити їхні душі й разом з тим залишити в них спогад про цю трагічну сторінку нашої історії? І рішення знайшлося – казка!

Ми з художницею Наталією Рябушко вирішили створити цілий казковий світ, в якому Зло, яким би страшним і сильним воно не було, ніколи не зможе перемогти Добро. В книжці «Атон і таємниця Атома» усе, як у справжній казці: є чарівний головний герой Атон, якому мама дала таке дивне ім’я «від Сонечка, яке має безліч золотих промінчиків», є Злий Дух Атом, що вирвався на волю, є відьма Радіація і ненажерливий Дракон, є Хмара Чорна – чудовисько небачене, є навіть інопланетяни зі своєю таємною зброєю! А ще, як і належить справжній казці, вона має хороший кінець: «Мертва зона» обернулася на багатий і розкішний край. Добре. Немає війни і немає біди. Люди живуть щасливо і не знають, хто такий Злий Дух. Добре!» 

null
Фото з мережі Інтернет

Слід відзначити, що у 2006 році казка «Атон і таємниця Атома» брала участь у Міжнародному педагогічному проекті за підтримки Посольства Франції в Україні, а в 2017 році вона вийшла друком у видавництві «Волинські обереги».

Розповідала Анна Лимич й про інші свої книги. Зокрема, про чепурну, інакше й не скажеш, «Муру-Гламуру», ілюстрації до якої створили учні Школи образотворчого мистецтва Рівненського Палацу дітей та молоді, та про свою домашню улюбленицю – кішку Гламуру, яка стала «головною героїнею» цієї збірки.

Анна Андріївна жартує: «Моя «Мура-Гламура» написана також на основі реальних подій! Усі кумедні ситуації та історії, описані тут, відбувалися насправді».
А в книзі «Ельвіра в Країні Котів», разом із вже знайомою нам Гламурою помандрувала Країною Котів дівчинка Ельвіра. У чудернацькій Країні Котів є свій парламент – Котоламент, свій Книжковий Палац, де книжкові герої виходять із фоліантів своїх книг і вільно гуляють по його залах…  У цій книзі живуть Рудий Райд, Український Левко, Єгипетська Мау, Блакитна Бріт, Гуталінова Бома та інші колоритні герої. До речі дівчинку Ельвіру письменниця «списала» зі своєї онуки Ельвіри. Чудові ілюстрації до цієї книги створив відомий художник, квасилівець Омелян Іванович Мельничук, котрий ілюстрував багато книжок для дітей нашої письменниці.

null
 Фото Оксани Захарчук

Але тут на нас чекала несподіванка: Анна Андріївна розповіла, що шість малюнків до «Ельвіри в Країні Котів» вона намалювала сама! Виявляється, вона свого часу вчилася у художній школі (ще в кулінарному училищі і двох інститутах), і її дебют в якості художника-ілюстратора виявився дуже вдалим!
    Творчий вечір продовжили запитання учнів до письменниці. Анна Андріївна розповідала про свої перші поетичні проби, про цікаві зустрічі та подорожі, ділилася творчими планами. Ми дізналися, що нещодавно Анна Андріївна закінчила працю над великим документальним виданням, присвяченому роду Лимичів, представники якого живуть як в Україні, так і поза її межами. Обсяг одного тому понад 1,5 тисячі сторінок унікальних історичних матеріалів! А в кінці цього року має вийти з друку нова поетична збірка письменниці «Про любов», до якої увійдуть кращі вірші, присвячені вічній і неосяжній темі кохання.  Ось такою була творча зустріч з Анною Андріївною Лимич (Войнарович) – цікавою, пізнавальною, теплою, наче весняний день! Час проминув непомітно й насичено: була й автограф-сесія, і селфі з письменницею, і щирі слова подяки…       Сподіваємось, що такі зустрічі стануть доброю традицією нашого селища і школи! А ми бажаємо Вам, Анно Андріївно, міцного здоров’я, натхнення, успіхів у будь-яких починаннях, найсміливіших планах та сподіваннях! Щиро Вам дякуємо!

Оксана Захарчук, завідувачка Квасилівської публічно-шкільної бібліотеки

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews