В одній зі шкіл на Рівненщині зафіксували перевищення вмісту шкідливих речовин у повітрі

06.05.2018 15:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Зі скаргою на специфічний запах у приміщенні гімнастичної зали НВК “Колегіум”, Рівне, вул.Пересопницька, 93 до Рівненського обласного лабораторного центру звернулися батьки учнів, що навчаються у закладі.

Фахівці Установи підтвердили побоювання батьків щодо забруднення повітря в приміщенні.

У повітрі виявили значні перевищення вмісту формальдегіду та фенолу. Рівні токсичних речовин у школі перевищували гранично допустимі значення (ГДК) у декілька разів (вміст фенолуперевищував гранично допустиму концентрацію (ГДК) від 5,3 до 11 разів, формальдегіду - від 1,3 до 2,4 разів).

Випадок із формальдегідом у НВК “Колегіум” – лише один з прикладів проблеми, яка існує в багатьох навчальних закладах та й не тільки - це стосується великої кількості житлових, громадських та адміністративних приміщень.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рівень забруднення повітря в приміщенні може перевищувати токсичність повітря на вулиці в 8 – 10 разів.

Ситуація з якістю повітря в приміщеннях загалом невтішна. Більшість популярних нині новітніх матеріалів на основі деревини (МДФ, ОСБ, фанера, ДСП, ламінат) сильно насичують повітря як фенолом і формальдегідом, так і не менш шкідливими альдегідами – масляним, валеріановим, капроновим.

Оскільки навіть дорогі та сертифіковані будматеріали та меблі сьогодні можуть виявитися небезпечними, фактично єдиним способом убезпечити себе від ризиків є вибір якісних будівельних та оздоблювальних матеріалів, звернення уваги ще на стадії покупки на якість меблів. Бажано, щоб кромки і краї меблів були закриті. Різкий хімічний запах від ДСП може відчуватися ще в магазині. Зрозуміло, від покупки таких меблів варто відмовитися.

Не слід ставити предмети з ДСП і МДФ поблизу джерел тепла – біля батарей опалення. Перед тим, як заносити в приміщення меблі, ламінат, фанеру та інші оздоблювальні матеріали, дайте їм «вивітритися» в провітрюваному приміщенні. Якщо є сумніви з приводу якості повітря в приміщенні можна провести лабораторні дослідження.

Зважаючи на масову закупівлю одномісних парт для першачків, відповідно до нових вимог, проблема набуває особливої актуальності.

Рівненський обласний лабораторний центр


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews