Води річки Стир вистачає для роботи РАЕС на повній потужності

10.05.2018 23:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

На Рівненській АЕС на повній потужності працює три енергоблоки з чотирьох. Енергоблок №3 РАЕС з грудня 2017 по серпень 2018рр перебуває у тривалому планово-попереджувальному ремонті для проводження його терміну експлуатації.

Рівненська АЕС – найбільший в області споживач води з природних джерел. За умовами дозволу електростанція має право без збитку для природи брати з річки Стир води обсягом 73,164 млн. м3 в рік. Аналізуючи динаміку забору води за останнє десятиліття, фактично РАЕС забирає менше від дозволеного обсягу. Кожен куб річкової води використовується в системі охолодження Рівненської АЕС до ста разів.

Нещодавно у ЗМІ з’явились повідомлення про нестачу води для стабільної роботи енергоблоків РАЕС та вимушеного зменшення їх потужностей. Дану інформацію прокоментував заступник головного інженера з загальностанційних об’єктів Федір Кислицин

«Сьогодні заяви про зменшення потужності РАЕС через нестачу води безпідставні. Для планового поповнення втрат в технологічному циклі РАЕС води у річці Стир цілком вистачає. Звісно, у періоди літньої засухи буває низький рівень води у водозаборі, в зимовий період спричинити зниження її рівня можуть зажори льоду, тому на випадок виникнення такої ситуація, розроблено відповідний план заходів, - зауважив Ф.Кислицин.

Для забезпечення надійної роботи насосів водозабору, РАЕС спорудила тимчасову дамбу, яка у періоди маловодності підтримує необхідний рівень води. Варто зазначити, що відповідні служби мають своєчасно реагувати та вчасно прочищати русло річки Стир не лише від барж, що заважають судноплавству, а й від зажорів взимку.

 За словами Федора Кислицина, гідротехнічна споруда повинна забезпечити необхідний рівень води для роботи насосів берегової насосної станції.

«Для будівництва гідроспоруди необхідно звести обвідний канал – штучне русло, у якому річка буде прямувати під час будівництва чи ремонту споруди. Крім того, гідроспоруда не впливатиме на судноплавство, пропуск риби чи рівень води у Стиру. Наразі ж дефіциту води немає, рівня річки Стир вистачає для нормальної роботи енергоблоків на 100% потужності», - підкреслив Ф.Кислицин.

За інформацією прес служби РАЕС


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews