В Острозі розпочалися жваві обговорення щодо децентралізації

14.05.2018 06:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

В Острозькому районі відбулася робоча зустріч з представниками міста,  головами сільських рад та депутатами. На зустріч завітали представники Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ з питань децентралізації. Головне питання, яке розглянули – це приєднання до міста Острога навколишніх сільських рад. 

Консультант з правових питань Проекту ПУЛЬС Василь Курилас  розповів присутнім – кілька днів тому Президент України  підписав відповідний закон про приєднання суміжних сільських рад до міст обласного значення. У нас в області є чотири таких міста, серед них Острог, до того ж в Острозькому районі немає жодної ОТГ. Тому нині, місто і навколишні села отримали шанс без проведення виборів приєднатися, і утворити спроможну міську громаду. 

null
Фото - Офіс Реформ Проекту ПУЛЬС

Острозький міський голова Олександр Шикер також звернувся до присутніх: «Ми тільки за те, щоб до нас приєдналися села. Ми готові на співпрацю, зараз навколо міста є 4 потенційні  партнери –  сільські ради Вельбівно, Мощаниця, Розваж та Межиричі. Тільки з вашої ініціативи і пропозицій ми можемо утворити потужну громаду. Для мешканців останніх стануть доступними більш якісні соціальні, адміністративні, інші послуги, які надаються з місцевого бюджету».

null
Фото - Офіс Реформ Проекту ПУЛЬС

Однак Мощаницький сільський голова Олександр Чубик  виступив категорично проти такого об’єднання, каже Мощаниця не хоче йти до міста, тому вони розглядають утворення ОТГ тільки у складі із сусідньою сільською радою.

null
Юрій Ягодка. Фото - Офіс Реформ Проекту ПУЛЬС 

Сільський голова Розвазької сільської ради Юрій Ягодка  висловив власну  думку щодо приєднання. «Це прийнятний варіант для нашої сільської ради, адже наша рада це лише одне село, мешканців у нас небагато, та й ми практично поруч з містом. Тому переваг у плані об’єднання є чимало. Але головне слово за громадою села та депутатами».

null
Фото - Офіс Реформ Проекту ПУЛЬС 

Голова Острозької районної державної адміністрації Богдан Турович виокремив три варіанти розвитку: «1-й варіант: утворення об’єднаної територіальної громади шляхом приєднання сільських рад до міста обласного підпорядкування Острога; 2-й варіант: утворення ОТГ шляхом об’єднання; 3-й варіант: секати 2020 року і утворити ОТГ адміністративним шляхом, він  є неприйнятним».  Від об’єднання в одну територіальну громаду виграє як місто-центр, так і села, що є його «супутниками». 

Таке об’єднання стане потужним поштовхом для розвитку приміської інфраструктури: автодоріг, транспорту, соціальної сфери, охорони здоров’я, та освітньої галузі – запевнила присутніх консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер.  Тому власні амбіції потрібно переглянути і працювати на розвиток громади, та забезпечення їх основних потреб.

 

Повідомляє Офіс Реформ Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews