На Рівненщині у Бугрині запустили пелетну лінію (Фото)

17.05.2018 17:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

 

У Бугрині урочисто відкрили лінію з виробництва паливних пелет і брикетів, яка є власністю громади. Як годиться була презентація,  почесні гості та перший, вже не пробний, а робочий запуск.

Це вагома подія для ОТГ, яка хоче бути спроможною та успішною і яка дбає про людей та своє майбутнє. 

Бугринська об’єднана територіальна громада – одна із піонерів реформ на Рівненщині. І вже з перших днів свого існування у громаді міркували, як рухатись далі, розвиваючи власний потенціал. Голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук особисто брав участь у багатьох семінарах та тренінгах, організованих Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Спільно з директором Рівненського ЦРМС Русланом Сивим та експертами Центру підготували розвитковий проект пелетної лінії, продукція якої можна використовувати як для населених пунктів громади, так і продавати іншим.

Зараз за рахунок бюджету Бугринської громади утримується 6 навчально-виховних закладів, 8 закладів культури, 6 фельдшерсько-акушерських пунктів та одна амбулаторія, станція швидкої допомоги, 6 приміщень для розміщення державних органів і установ. Усі вони, як і приватні садиби мешканців громади, потребують опалення, що з моменту різкого зростання вартості газу стало чи не найбільшою статтею витрат.

«Ми порахували, що опалення на території громади здійснюється 1664 котлами і його можна суттєво здешевити, якщо перевести на твердопаливні котли, які б опалювалися брекетами та пелетами. Тим більше, що підприємцями громади у значній кількості продукується тирса, яка потребує утилізації, постійно наявний запас соломи, достатньо й інших деревних відходів – обрізаних гілок, щіпи, відходів кукурудзи тощо. Сьогодні хочу подякувати Рівненському Центру розвитку місцевого самоврядування, особливо його директору Руслану Сивому, за допомогу та сприяння на всіх етапах в реалізації цього проекту», - зазначає Сергій Пилипчук.

У своєму вітальному слові голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко відзначив, що це є свято для всієї громади.

«Бугрин будемо ставити у приклад іншим. Адже це один з небагатьох розвиткових проектів ОТГ за кошти ДФРР. А Бугринська громада і її завзятий керівник написали і виграли проект, а тепер мають нові робочі місця, екологічне, безвідходне виробництво, скорочення споживання газу і прибуток для громади», - наголосив голова ОДА.

Постачання матеріалу для роботи пелетно-брикетної лінії дасть змогу утилізувати непридатну для іншого використання сировину, забезпечити робочими місцями частину жителів громади. Крім того, на підмоклих місцевостях можна посадити енергетичну вербу, яка є високоефективним ресурсом для виробництва пелет. У результаті частина мешканців отримає додатковий заробіток і громада отримає додаткову енергію завдяки відновлювальним джерелам сировини.

Окрім керівників області та Гощанського району, представників Рівненського ЦРМС та Асоціації міст України, у відкритті лінії взяли участь й проектні менеджери інших об’єднаних громад Рівненщини. Вони саме у ці дні навчаються у «Школі управління проектним циклом», яку організував Центр розвитку місцевого самоврядування, і на прикладі Бугрина можуть побачити, як народжуються успішні проекти.

«Дуже важливо, щоб громади розуміли, що треба робити акцент саме на розвиткові проекти. Бо заміна вікон та укріплення дахів – справа потрібна, але організоване в громаді виробництво дасть набагато більше користі. Сьогодні експерти Центру готові надати ОТГ області всебічну підтримку: від ідеї та підготовки документації до самого запуску об’єкта. А хороші ідеї є, наприклад розвиток ягідництва у північних районах області», - зауважує  Руслан Сивий.

Загальна вартість проекту становить 4 млн. грн.: співфінасування з Державного фонду регіонального розвитку – 3,6 млн.грн та збюджету Бугринської ОТГ – 400 тис.грн.  Заявлений строк роботи лінії без капітального ремонту у 8 років забезпечить сталість фінансової віддачі від виробництва. А термін окупності інвестицій 5 років. На сьогодні подібних проектів в Україні, які б реалізовували самі громади практично немає.

За матеріалами прес-служби Рівненського ЦРМС.

null
Фото прес-служби Рівненського ЦРМС

 

null
Фото прес-служби Рівненського ЦРМС

 

null
Фото прес-служби Рівненського ЦРМС

 

null
Фото прес-служби Рівненського ЦРМС

 

null
Фото прес-служби Рівненського ЦРМС

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews