На Рівненщині обговорили створення Міністерства для ветеранів АТО

21.05.2018 11:58   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Повернути господаря у хату та працівника до роботи - nака головна ідея соціальної адаптації ветеранів війни. Саме цим в найближчій перспективі займатиметься Міністерство у справах ветеранів України. Нині йде підготовка його створення.

Планується, що структура запрацює вже з наступного року. Втім поки напрацьовуються пропозиції щодо її роботи, у тому числі й у регіонах.

З цією метою на Рівненщину завітали представники Проектного офісу зі створення Міністерства України у справах ветеранів. Вони зустрілися з представниками влади та ОТГ, громадськістю, ветеранськими організаціями, родинами учасників АТО.

«Зараз питаннями ветеранів займається Міністерство соціальної політики. Це стратегічно неправильно. Адже воно опікується різними проблемними соціальними категоріями населення. А ветерани – це не проблема для суспільства. Здебільшого це люди активні та працездатного віку. Тому головне завдання новоствореного Міністерства – це ефективна та комплексна соціалізація ветеранів та їх працевлаштування. Ці люди не повинні бути лише споживачами соціальних послуг», - зазначає представниця ГО «Юридична сотня» Леся Василенко.

Планується, що створення Міністерства ветеранів допоможе зосередити в одній установі захист інтересів учасників бойових дій, а також дозволить контролювати розподілення фінансів у цьому напрямку. Його головним завданням буде інтеграція ветеранів до мирного життя. А це соціальна підтримка та адаптація, медична та психологічна допомога, а також розвиток ветеранського руху. Це стосується усіх ветеранів, а не лише учасників АТО. Нині їх кількість складає більше 1,1 мільйона осіб.

Планується, що Міністерство буде створене на базі Державної служби у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції. У регіонах працюватимуть його структурні підрозділи. За основу візьмуть американську модель.

Як розповідає Леся Василенко, американські партнери виявляють готовність стосовно проведення навчання працівників, які працюватимуть у Міністерстві ветеранів.

«На Рівненщині непогана база для реабілітації військовослужбовців. Втім підхід треба змінювати і починати працювати з військовослужбовцями вже з призова. Адже вони є потенційними ветеранами. Тобто контролювати потреби військових потрібно до та після участі у воєнних діях. Планується, що таку роботу проводитиме Міністерство», - відзначив заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір.

Нині учасники війни Рівненщини за допомогою звертаються до обласного госпіталю ветеранів війни, департаменту соціального захисту ОДА, Центру допомоги учасникам АТО, ветеранських організацій. Ефективно у Рівненському районі працює пілотний проект з соціально-психологічного відновлення учасників АТО. Проте усі ці структури здебільшого відіграють роль «вогнегасника», адже сюди за допомогою військовики здебільшого звертаються у крайньому випадку.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews