Тараканівська ОТГ впроваджує медичну реформу

22.05.2018 06:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

На Рівненщині Тараканівська об’єднана територіальна громада самостійне життя почала лише цьогоріч. Там поступово вирішують усі планові питання та впроваджують різні реформи. 

Однак, медична реформа дещо загальмувала. Розібратися у цих складних питаннях Тараканівській громаді допомогли консультанти Офісу реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ.

Голова Тараканівської громади Наталія Сорочинська розповіла, що вже нині зроблено у галузі медицини. До липня місяця медичну субвенцію на первинку громада передала на район. Тим часом, почали створювати комунальний некомерційний заклад - Тараканівську амбулаторію. Подали документи на отримання медичної ліцензії для закладу. Попри те, що вже призначили виконуючого обов’язки головного лікаря, підписувати декларації з пацієнтами не можуть, адже їх немає в єдиній системі реєстру E-Helth, допоки не отримають усі документи. Таким чином, процес підписання декларацій у Тараканівській ОТГ не розпочався.

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер розглянула фінансову сторону питання. Вона переконана - для громади ефективніше буде перейняти на себе медичні повноваження, так громада напряму отримуватиме кошти за пацієнтів.

Голова Дубенської РДА Юрій Парфенюк каже: «Ми готові усіляко допомагати громаді. Можемо і надалі, допоки громада не отримає усі необхідні документи, виконувати медичні повноваження. Головне усім нам працювати у правовому полі».

Консультант з правових питань Василь Курилас зазначив, що у таку ситуацію потрапило чимало громад. Тому зараз її вирішують на рівні МОЗ. Одразу на місці проконсультувалися з радником з питань впровадження медичної реформи Василем Височанським. Він надав вичерпний алгоритм вирішення даної проблеми.

«Це питання складне, і чимало громад справді заплуталися, тому не можуть підписувати декларації між лікарем та пацієнтами. Але цю проблему усі поступово долають. А медичні повноваження і справді краще забрати на виконання у громаду. Так буде спокійніше», -  запевнили експерти.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews