На Рівненщині п'ють радіаційне молоко
Опубліковано : Юліана Медічі
Британське інтернет-видання Independent нещодавно оприлюднило результати досліджень Ексетерського університету спільно з Українським науково-дослідним інститутом сільськогосподарської радіології.
Фахівці встановили, що рівень вмісту радіоактивної сполуки цезію у молоці фермерських господарств Рівненської області було перевищено у шістьох зразках з чотирнадцяти для дорослих, а для дітей у восьми зразках.
"Через більше ніж 30 років після Чорнобильської катастрофи люди і досі час від часу зазнають впливу радіоактивного цезію із споживанням харчових продуктів, у тому числі молока місцевого виробництва у регіонах України, які постраждали від Чорнобильскої аварії", - цитує видання доктора Ірину Лабунську з Ексетерського університету.
Пропонуємо вашій увазі останні результати досліджень, проведених фахівцями Рівненського обласного лабораторного центру.
В травні місяці 2018 року досліджено 146 проб молока приватного сектору з “північних” районів області на вміст цезію-137.
При нормі 100 Бк/л перевищення діючих нормативів мало місце у 23 пробах молока. А саме:
- Зарічненський район — з 22 проб не відповідало 5 (села Борове, Млинок, Лисичин);
- Дубровицький район — з 39 проб не відповідало 7 (села Шахи, Черемель, Лугове, Біле);
- Рокитнівський район — з 51 проби не відповідало 11 (села Переходичі, Вежиця, Заболоття).
Не було зареєстровано перевищень радіактивної сполуки цезію у молоці Березнівського та Сарненського районів.
Постійний радіаційний моніторинг дозволяє виявити забруднене радіонуклідами молоко, що дає можливість застерегти населення області від загрози додаткового опромінення, в т.ч. шляхом переробки молока в масло та інші молокопродукти.
Рівненський обласний лабораторний центр
Джерело: RvNews