Жителям Рівненщини на замітку: коли батько може піти у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років?

26.06.2018 08:29   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

- Чи має право батько піти у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років, якщо мама дитини має І групу по захворюванню та звільнена з роботи?

- Відповідно до статті 18 Закону України «Про відпустки» та статті 179 КЗпП Україна відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може використати повністю або частинами також батько дитини, баба, дід чи інший родич, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та один із прийомних батьків.

Згідно з частиною четвертою статті 20 Закону України «Про відпустки» підставою для надання такої відпустки згаданим вище особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною і виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням дати).

Щоб оформити відпустку по догляду за дитиною батько повинен надати роботодавцю — заяву про надання такої відпустки, копію свідоцтва про народження дитини, довідку з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки, і що виплата допомоги по догляду за дитиною їй припинена (із зазначенням дати).

Враховуючи те, мама дитини має 1 групу інвалідності, звільнена з роботи та постійно перебуває на лікуванні у лікувальному закладі, вона позбавлена можливості доглядати за своєю дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Пунктом 7 «Порядку призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування», право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має застрахована особа (один із батьків дитини, усиновитель, баба, дід, інший родич або опікун), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Додатково повідомляємо, що листи територіальних органів виконавчої влади не є нормативно — правовими актами, мають лише інформаційний характер та не встановлюють правових норм.

Відповідає головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області Оксана Крот.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews