На Рівненщині запалять “Свічу пам’яті”, приурочену до дня смерті Уласа Самчука

09.07.2018 12:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

Захід проходитиме в Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному (вул. Петлюри, 17) 10 липня 2018 року о 12-й годині. Це вже буде 31-а річниця від дня  смерт письменника. Про це повідомила завідувачка музею Інна Нагорна.

Улас Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району на Рівненщині.  Навчався в Дерманській вищепочатковій школі (1917-1920), потім - в Українській мішаній приватній гімназії в Крем’янці. У 1927 році, будучи жовніром польського війська, перейшов кордон і навчався у Бреславському (Вроцлавському), а згодом – Українському Вільному (Прага) університетах. В 1938-1939 роках брав участь у відомих подіях на Закарпатті. Із серпня 1941 р. редагував газету “Волинь”, яка виходила в Рівному під час гітлерівської окупації. Виїхавши з України в 1944 році, пройшов через табори переміщених осіб і опинився в Канаді (Торонто). Там він написав більшість своїх творів, активно співпрацював із Інститутом дослідів Волині, з Товариством “Волинь” у Вінніпезі. Помер 9 липня 1987 року, похований в Канаді (Торонто).

Двадцять книжкових видань, серед яких дві трилогії -  “Волинь” і   “Ост” у 1980 році були висунуті на здобуття Нобелівської премії. Цей факт ставить письменника в ряд найвизначніших українських прозаїків. 

У ході заходу відбудеться презентація книги із серії  “Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному”   Ігоря  Качуровського  «Курс зюйд-вест».             


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews