Пекло на колесах. Як рівнянам захиститися від спеки?

07.08.2018 23:22   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віра Мельникова

Температурний показник сягає 30 градусів, і прогноз погоди  говорить нам про продовження температурної екзекуції. Як же рівняни захищають себе від літньої спеки? Адже спека «дістає» повсякчас і будь-де.

null
Фото Віри Мельникової

У громадському транспорті справжнісіньке пекло, в старих тролейбусах відсутні кондиціонери, закриті люки, люди пітніють, деяким стає зле. Безпорадно відкриті віконні «кватирки» утворюють потужні протяги. Люди нервують, сваряться, деякі мовчки витримують  погодні тортури. І якщо за вікном тролейбуса чи маршрутного таксі – 29 градусів, то в транспорті всі 45! Саме таку температуру показали прилади в один зі спекотних днів у столиці, де проводили температурне дослідження київські журналісти.

«Пекло на колесах» – саме так охарактеризували вони поїздки пасажирів у громадському транспорті. Справжня сауна! Проїхавши у нашому рівненському популярному народному транспорті, побачила невтішні картини. Жаль змучених літніх людей і …пухнастого песика, який повсякчас трима язичок зовні.

null
Фото Віри Мельникової

  Наразі слід серйозно задуматись відповідним міським службам  над придбанням нових транспортних засобів, які оснащені за останніми вимогами часу. Адже візьмімо, наприклад, країни Скандинавії, де температура в літній період набагато нижча, ніж в нашій країні, серйозно поставилися до безпеки життя своїх громадян, забезпечивши їх комфортне перебування в усіх видах міського транспорту, оснастивши сучасними кондинціонерними пристроями.

Велика небезпека на пересічного українця в спеку чатує і в харчовій сфері. Так, в одній з радіопередач професор, гастроентеролог Національного медичного інституту ім. Богомольця Вадим Шипулін застерігає слухачів про те, що не слід купувати рибну і м’ясну продукцію зі «сумнівною репутацією», спостережливе око досвідченої господині легко визначить розморожену, а потім знову заморожену продукцію. Це стосується і морозива. Краще відмовитися від таких продуктів. Він радить у спеку випивати не перекип’ячену воду, а просту, це покращить роботу кишківника.

null
Фото з мережі Інтернет

Коли людина пітніє, організм втрачає вологу. Компенсувати цю втрату рідини можна лише якісною звичайною водою (3 літри на день). Але експерти зазначають, що кількість споживання води у спеку може і збільшуватись. Кожній людині слід також враховувати свої індивідуальні фізіологічні потреби і загальний стан здоров’я. Науковець радить обмежити себе у вживанні солоної їжі, особливо людям, у яких підвищений тиск, надлишок солі у їжі може викликати гіпертонічний криз. Обережно слід ставитись і до споживання газованих напоїв. У спеку вони зовсім не корисні, можуть викликати печію, відрижку, загострення шлункових хвороб.

Рятівною паличкою для кожного з нас може бути хіба невелика пляшечка з прохолодною водою, яку потрібно мати при будь-яких пересуваннях в літній спекотний час, а на голові –  рятівний капелюх.

Колись ми говорили: «Готуй сани  влітку», тобто – готуйся до зими, а тепер доречно буде інше прислів’я, підказане життям: «Готуйся до літа заздалегідь, бо буде тобі гаплик!»

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews