Фермери зі Здолбунівщини організували Свято жнив для села Заріцьк Рівненського району

21.08.2018 22:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Свято жнив віддавна в українських селах було одним із найшанованіших свят. Нинішні фермери намагаються повертати старі добрі традиції. Цієї неділі, якраз на Спаса, фермерське господарство «П’ятигірське» зі Здолбунівщини (є там село з такою цікавою древньою назвою – П’ятигори) організувало День жнив для мешканців села Заріцьк, що у Рівненському районі.

Це фермерське господарство орендує на території Малошпаківської сільської ради (села Заріцьк, М.Шпаків, Підгірці, Гуменники) 1060 гектарів орної землі. Й селяни тут задоволені тим, що віддали свою землю в оренду саме цим господарям.І місцева влада задоволена, бо при будь-якій потребі чи у скрутній ситуації вона має до кого звернутися за поміччю. Адже фермерське господарство «П’ятигірське» з тих орендарів, які свідомо беруть на себе відповідальність дбати про тих людей, котрі віддали свої земельні паї в оренду.

null
 Фото, надане оргкомітетом свята

На Свято жнив свято у Заріцьк прибули з півтори сотні людей – мешканців цього села та довколишніх. Серед селян і місцева інтелігенція – духовенство та учителі.

null
 Фото, надане оргкомітетом свята

Розпочалося свято з урочистого внесення пишного запашного хліба – святкового короваю, спеченого з нового урожаю. Мить особливо бентежна, адже скільки праці на це покладено, аби бути з хлібом на весь рік до наступного урожаю.

null
Із хлібом. Фото, надане оргкомітетом свята

 

null
Фото, надане оргкомітетом свята

З вітальним словом до громади звернулися засновники фермерського господарства «П’ятигірське» Станіслав Олександрович Середюк та Ігор Юрійович Середюк. Виступив і сільський голова Михайло Федорович Войтович. Зі словом вдячності та подячною молитвою виступили представники духівництва, адже понад 100 тисяч благодійних пожертв виділило фермерське господарство «П’ятигірське» на ремонтні роботи в місцевий храм. Адже дерев’яна Церква Різдва Пресвятої Богородиці збудована в 1884 році, є пам’яткою архітектури і віряни дуже бережуть свою святиню.

null
Дерев’яна Церква Різдва Пресвятої Богородиці у с.Заріцьк, збудована в 1884 році. Фото 2015 р. з мережі Інтернет

 

null
 Фото, надане оргкомітетом свята

Затим вручали подяки тим, хто співпрацював із підприємством і безпосередньо долучився до збору урожаю. Зарічани надовго запам’ятають це свято. Адже не так багато в людей радості в сучасному житті – більше печалі, бо ж у країні війна, втрати, економічні негаразди. Організацією проведення свята безпосередньо керувала заступник голови з правових питань та зв’язків з громадськістю від ФГ «П’ятигірське» Ольга Кулай. Оргкомітет поставив собі за ціль створити для людей таку атмосферу, щоб вони в цей день відволіклися від усіх турбот і бодай кілька годин провели радісно й весело.

Для цього організували розіграш лотереї. Вона нічого не коштувала учасникам свята – лотерею міг взяти кожен, хто цього хотів, а при розіграшу чимало учасників отримали цінні призи. Деякі мали задачу, як їх потім додому донести. Адже в якості призів фермерське господарство виділило окрім посуду та різних потрібних речей домашнього вжитку, ще й мішки з ячменем, пшеницею, цукром.

null
Вокальний колектив «Калинонька»

Змістовну культурно-розважальну програму забезпечив вокальний колектив «Калинонька» з с. Глинськ Здолбунівського району. Дітвора раділа й тішилася привезеним та облаштованим на святі батутом та розданим безкоштовно морозивом, яке могли споживати у необмеженій кількості. Організатори свята подбали про зручні локації, привезли виготовлені в етностилі тюки соломи, які послужили зручним сидінням в імпровізованій просто неба глядацькій залі.

null
Фото, надане оргкомітетом свята

У гарній дружній атмосфері на завершення свята як на весіллі розділили запашний коровай, а господині запросили всіх гостей до столу, який також щедро накрило для зарічан фермерське господарство «П’ятигірське».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews