У Рівному з 23 на 24 серпня цілу ніч гасили пожежу в будинку, де галерея Косміаді

24.08.2018 17:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Відтворити картину гарячих подій минулої ночі у хронологічному порядку допомогли очевидці: працівники Рівненського обласного краєзнавчого музею та Віктор Булига.

Пожежа в центрі Рівного, у будинку на вулиці Драгоманова, де розташована  галерея Георгія Косміаді та мешкає його 93-річна дочка Надія Косміаді, розпочалася о 22 годині вечора. Полум’я на даху будинку побачили охоронці Рівненського обласного краєзнавчого музею й викликали пожежників.

У цьому будинку десять квартир, проте не всі мешканці там проживають і не всі були на місці. У квартирі 93-річної Надії Косміаді спрацювала сигналізація, проте літня жінка не могла з’ясувати причини та викликати пожежників. Тому дуже добре, що це оперативно зробила охорона музею. Надію Георгіївну працівники музею відразу вивели з помешкання й прихистили у себе.  Картини та речі й інші експонати з галереї Косміаді було прийнято рішення негайно виносити. І поки пожежники працювали на даху, де до 4-ої години ранку гасили полум’я, працівники музею, поліція та просто перехожі – молоді люди років 20-25-ти дружно переносили в музей експонати галереї. Керували цим процесом начальник управління культури м. Рівне  Тарас Максименко та Наталія Тарасевич, яка є опікункою Надії Косміаді.

– Коли ми прибули на місце там також був і Ярослав Ковальчук, пізніше підійшов і Станіслав Кремньов, які теж дізнавшись про біду, відразу прибули на допомогу. Усі небайдужі носили картини та речі повз лавочку на подвір'ї музею, на якій сиділа Надія Георгіївна. Їй було найважче за цим всім споглядати. Ми старались наскільки могли, проходячи повз неї хоча б словом чи поглядом підтримувати її, адже розуміли, що твориться зараз у неї в душі... – написав на своїй сторінці у Фейсбук Віктор Булига, відомий рівненський кіношник (брат Олександра Булиги, директора краєзнавчого музею, якого на пожежі не було через відсутність у місті).

Внаслідок пожежі провалився дах будинку, згоріло дерев’яне перекриття. Адже там велося будівництво, лежали дошки й легкозаймисті матеріали. Від вилитої води й диму постраждав як другий, так і перший поверхи. Окрім помешкання Надії Косміаді. У цьому працівники музею вбачають навіть якесь Боже провидіння. Коли вранці приїхав Олександр Булига й пішов подивитися, що там, у квартирі Косміаді та галереї, на порозі лежав хрестик Надії Георгіївни, а у квартирі жодного сліду, що десь щось горіло.

null
Далеке дитинство: Надійка Косміаді біля замку Любомирських у Рівному. Фото з архіву Н.Г. Косміаді

На цьому фото маленька Надя Косміаді біля замку Любомирських. Сидячи у ніч з 23 на 24 серпня на подвір’ї музею зі Стасом Кремньовим, поки переносили в музей галерею її батька,  Надія Косміаді згадала про те, як у час її дитинства вона дивилась на те, як палав палац Любомирських. І як тоді, так і тепер вона не могла цьому зарадити. Про це вона розповіла Галині Данильчук, яка прийшла її провідати вранці 24 серпня.

null
Надія Косміаді на подвір’ї музею зі Стасом Кремньовим. Фото зі сторінки Фейсбук В. Булиги

 Вранці наступного дня, 24 серпня, рівняни побачили цей історичний будинок, один з кращих зразків старої архітектури ось таким.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

Хтось помітив, а хтось і геть не звернув уваги на дах, тож нічого не зауважив. Адже люди поспішали на свято - День незалежності, а в місті - купа цікавих заходів. 

Проте поліцейські цю справу так не залишать. Розслідування триває. Схоже на те, що підпал був зумисним. Адже подейкують про позакулісну боротьбу за площі в цьому вигідному за розташуванням, у найбільш людному місці Рівного, приміщенні... 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews