У Рівному вчетверте пройшов фестиваль «Зело»

Фестиваль унікальний, не схожий на інші. Тут вчать життю і діляться цінним досвідом

11.09.2018 14:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

В минулі два вихідні дні 8-го та 9-го вересня на подвір’ї Рівненського краєзнавчого музею розмістились невеличкі локаційні зони вже традиційного для рівнян фестивалю «Зело».

null
 Фото  Галини Данильчук

 Нагадаємо, що у 2015 році вперше на афішах новаторських заходів Рівного з’явилося слово «Зело», що мало означати єднання людини з природою і пропаганду здорового способу життя. Одним із основних ініціаторів і організаторів цього об’єднання став здолбунівчанин Юрій Шепелюк. Перші два роки локацією фестивалю в обласному центрі був парк імені Т.Г.Шевченка. Надалі за ініціативи музейників «Зело» перемістилось на подвір’я Рівненського краєзнавчого музею.

 
 
null
Юрій Шепелюк, організатор фестивалю "Зело".  Фото  Галини Данильчук

Цього року учасниками фестивалю стали неймовірно цікаві люди, які в сучасному техногенному «захіміченому» світі віднаходять ті острівки чистого природного і так необхідного людям продукту, які вміють вирощувати, створювати своїми руками, можуть показати, розповісти, переконати, навчити інших жити в гармонії з природою і усім оточуючим середовищем.

null
Фото  Галини Данильчук

 

null
 
 
 
 
 
 
 
null
Анатолій Костик.  Фото  Галини Данильчук

 

null
Наталка Костик. Фото  Галини Данильчукт

Подружжя рівнян Наталка та Анатолій Костики десять років тому зайнялись фермерством в с. Уїздці Здолбунівського району. На дідівській землі вони – музикант та інженер за фахом – почали сіяти зернові, створили власну сімейну компанію органічного землеробства "Еко гармонія" і з вирощеного борошна самостійно випікають хліб на заквасці. Із свята можна було йти, придбавши смачний і корисний буханець хліба, виготовлений із пшениці, яка вирощена в Уїздцях.

null
Майстер-клас з миловаріння.  Фото  Галини Данильчук

Назар Вань вже не вперше приїжджає до Рівного зі Львова із найрізноманітнішим милом ручної роботи, яке можна було придбати. Але найцікавішим було, коли майстер влаштував майстер-клас із виготовлення мила і всі охочі змогли власноруч виготовити свій мильний шматочок. Пан Назар людина, що випромінює спокій і мудрість, від нього легко сприймалася присутніми на фестивалі нехитра наука миловаріння.

null

 

null
 Фото  Галини Данильчук

 

null
 Фото  Галини Данильчук

 

null
 Фото  Галини Данильчук

 

null
 Фото  Галини Данильчук

 

null
 Фото  Галини Данильчук

 

null
 Фото  Галини Данильчук

 

null
 Фото  Галини Данильчук

А ті, хто зацікавився рідкісними і корисними рослинами, зупинялися щільним колом біля столика, де йшла розповідь і стояли маленькі саджанці цілющого дерева гінкго, які вирощує рівненська родина Терещуків.

Учасником фестивалю був і рівнянин Ігор Селепина, який разом зі своєю дружиною займаються виготовленням ферментованого «Іван-чаю». Чай смакували, дізнавались про увесь технологічний процес і корисні властивості цього прадавнього українського напою.

null
 Фото  Галини Данильчук

Звичайно, всі знають, що краще меду лише мед і тут цей янтарний продукт був з різних регіонів  Волині – із Дерманя Рівненської області і з сусідньої Волинської. Бджільництвом  займаються цілими сім’ями, залучаючи з малечку і дітей до пасіки.

null
 Сергій Гонгало. Фото  Галини Данильчук

Окрім цінних екопродуктів, які можна було побачити і придбати, у фестивалі взяли участь шановані і знані фахівці медицини, психології, екології, педагогіки. Сергій Гонгало – відомий на Рівненщині та й в Україні графолог, викладач Острозької національної академії своїм виступом неймовірно захопив слухачів. Унікального спеціаліста-почеркознавця ще довго не відпускали слухачі, задаючи йому сотні запитань і на всі в нього була логічна відповідь. 

null
 Фото  Галини Данильчук

Вже постійним учасником «Зело» є лікар Валентина Панас, просвітництво якої зрозуміле усім, її поради надзвичайно корисні.

Тут зібралися ентузіасти і громадські діячі, які підготували цікаві реальні проекти зі збереження довкілля. З кожним із них можна було спілкуватися і слухати їх аргументовані виступи.

null
 Фото  Галини Данильчук

Фестиваль «Зело» якісно відрізняється від багатьох інших фестів, де переважно найпершим є торгівля будь-чим і багато галасливої музики. Цей фестиваль має більш яскраво виражену громадянську позицію і тематичне спрямування. Спілкування за інтересами, обмін інформацією, майстер-класи, лекції, питання-відповіді, диспути, практичні заняття – це були два насичених цікавих дні на затишному музейному подвір’ї. І якщо в кожній окремій локації було присутніх лише по декілька чоловік, то однак бесіда, лекція, зустріч чи майстер-клас відбувалися якісно і повноцінно. Головне – дістатись розуміння в кожній окремій людині.

null
 Фото  Галини Данильчук

Організацією цього екологічного свята займалось декілька чоловік і фінансування його було чисто символічним завдяки окремим благодійникам.

null
 Фото  Галини Данильчук

Відвідувачі, які взяли участь у фестивалі в більшості дізнавались про його проведення із соціальної мережі Інтернет. Активно підключаються до проведення «Зело-фесту» громадські активісти і волонтери, переважно молодь. Сьогодні активна життєва позиція нашою молоді, коли є навколо стільки розчарування, додає впевненості і надії на завтра.

І чулося від відвідувачів, навіть від тих, хто прийшов сюди вперше, що у цього фестивалю є хороше майбутнє, бо його організатори сповідують одвічне гасло: «Людина має жити в гармонії з природою».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews