Як на Рівненщині проходить освоєння дорожніх коштів?

14.09.2018 18:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
У Рівненській ОДА прокоментували ситуацію із освоєнням дорожніх коштів. Щодня на Рівненщині розпочинають ремонт однієї-двох доріг. І не важливо – місто це чи село.

Адже усім потрібне комфортне та безпечне дорожнє покриття. Позитивні дорожні зміни вже відчули жителі сіл Костопільського, Млинівського, Рівненського, Острозького, Дубенського та інших районів. 

І хоча, в області відсоток ефективного використання коштів – один з найнижчих, в Рівненській ОДА пояснюють, що все йде за графіком.

По-перше, кажуть в ОДА, Рівненщина відійшла від практики «закатування» грошей в асфальт. Якщо інші регіони виділили 50% і більше на експлуатацію і утримання доріг, що передбачає дрібний ямковий ремонт, в нашій області на ці цілі скерували менше 18%. Дорожники роблять капітальний або ж поточний середній ремонт доріг, що передбачає заміну верхнього шару дорожнього покриття. 

По-друге, кожен район матиме якісні дороги. Кожному району розподілено гроші рівномірно відповідно до протяжності дорожнього полотна. Вперше за 25 років ми дали можливість РДА і ОТГ надати свої пропозиції щодо пріоритетності доріг. Це значно довший шлях, але справедливий. Він передбачає не декілька, а десятки тендерних процедур терміном до двох місяців. «Якби ми вибрали лише п’ять, але великих, доріг, то це було б набагато простіше. І сума «освоєння» коштів була би більшою», - коментують в ОДА.

По-третє, передусім - якість робіт: 17% використаних коштів - це лише авансові кошти, які заплачені підрядникам. Завершені роботи перевіряють. Якщо ж роботи неякісні - документи не підписують, а змушують перестеляти асфальт. Поки підрядник не завершить роботу, департамент будівництва не перерахує гроші. 

Так, згідно нових вимог, новозбудовані дороги повинні прослужити щонайменше 10 років. Тож надійність передусім.

На сьогодні активний ремонт ведеться на 35 дорогах, підписано ще більше 80  договорів. Знову підуть авансові кошти і відсоток «освоєння» зросте. Процес прискорюється і фактично у вересні будуть основні дорожні роботи.

Нагадаємо, цьогоріч Державний дорожній фонд вперше передав в обласне підпорядкування місцеві дороги. Відповідно було виділено кошти на будівництво і реконструкцію автошляхів місцевого значення, ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області та на експлуатацію та утримання дорожнього полотна. Раніше цими питаннями займалась Служба автомобільних доріг.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews