Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

«Народну музику Рівненського Полісся» презентували в обласній книгозбірні (Фото)

24.09.2018 14:00   Джерело: RvNews
Автор : Яна Замкова

 

null
Фото Яни Замкової

Автор видання – керівник Етнокультурного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді Віктор Ковальчук. В ньому  містить 238 різножанрових пісенних та інструментальних зразків, зібраних ним упродовж 1993–2006 років. На книзі так і зазначено: «у записах Віктора Ковальчука». Але, як зауважив автор на презентації, що це колективна праця фольклористів та дослідників краю, адже кожен із них вніс свою частинку праці в цей збірник. Одні записували, об’їздивши всі поліські райони (зокрема, у Рокитнівському члени експедиції не відвідали лише два хутори, а так всі села обходили, відшукуючи фольклорні скарби),  а хтось розшифровував та відтворював музичний супровід.

 

null
Фото Яни Замкової

 Це робота, яка потребує неабияких зусиль. І не з примусу, а з любов’ю до справи, якою займаєшся, адже потрібно було опрацювати величезну кількість матеріалів, які збиралися багато років, виокремити найцінніше та найвагоміше. Переважна більшість з них друкується вперше. А тому шлях від задуму до виходу книги розтягнувся у три роки.

Зате книга, за словами редактора видання – кандидата мистецтвознавства, завідувач проблемної науково-дослідної лабораторії музичної етнології Львіської національної музичної академії ім.М.В.Лисенка Юрія Рибака, найкраща з аналогічних  видань, що побачили світ за останні роки, адже в ній поданий як текстовий, так і звуковий матеріал. Часто дослідники фольклору записували лише слова пісень, тоді як мелодії втрачалися й відновити їх вже не можна, адже їх носії пішли за межу, забравши цей скарб з собою. 

Зокрема до книги додається два компакт-диски пісенних та інструментальних зразків автентичних записів. І прикро, що із семи скрипалів, яких записували під час експедицій, жодного вже немає в живих.

Чимало у книзі також експедиційних ілюстрацій та фотографій, які  відображають поліський колорит,  й додають виданню важливості та вагомості.

А щоб це була за презентація про фолькльорне  надбання краю без музичного супроводу. Отож впродовж заходу своє мистецтво дарував присутнім народний етногурт «Сільська музика» міського Палацу дітей та молоді, збираючи заслужені оплески від присутніх.

Ведуча імпрези бібліотекар відділу мистецтв Галина Соденюк подякувала всім  й запросила  на нові зустрічі до книгозбірні.

null
Фото Яни Замкової

 

null

null
Фото Яни Замкової
null
Фото Яни Замкової

 

null
Фото Яни Замкової

 

null
Фото Яни Замкової



 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews