Дві сільські ради Здолбунівщини втрачають значні кошти, затягуючи із об'єднанням

05.10.2018 07:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Це - Здовбицька та Урвенська сільські ради. Такий висновок напрошується після аналізу розрахунків фінансової спроможності перспективної Здовбицької ОТГ, сформованої у складі двох громад: Здовбицької та Урвенської. Про це повідомляє Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування.

null

Згідно перспективного плану на Здолбунівщині може бути утворена Здовбицька об'єднана територіальна громада. До її складу мали б увійти чотири громади: Здовбиця, Урвенна, Уїздці та Миротин.

Однак ініціатива Здовбицької сільської ради про об'єднання не знайшла підтримки у сусідніх громад. Так, Уїздецька сільська рада прийняла рішення про відмову в об'єднанні, а Миротинська сільська рада навіть не організувала громадські обговорення відповідної пропозиції сусідів.

null
Фото Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

Довгий час були певні сподівання на позитивне рішення від Урвенської сільради. Представники ЦРМС навіть організували для представників сільрад Здолбунівщини навчальну поїздку у Мирогощанську ОТГ, щоб ті на власні очі побачили, які можливості дає об'єднання громад. Після цього велась мова про укладення певного меморандуму між двома сільрадами: Здовбицькою та Урвенською, щодо пріоритетних напрямків діяльності в ОТГ.

null
Фото Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

Однак, дальше розмов справа не пішла. Урвенська сільська рада досі не прийняла жодного рішення щодо ініціативи сусідів. Натомість представники Здовбицької сільради дещо "охолонули" до питання формування ОТГ.

null
Фото Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування



Хоча результати отримані за допомогою фінансового калькулятора та висновки радника з фінансів ЦРМС Василя Поліщука говорять про те, що перспективна Здовбицька ОТГ у вказаному форматі була б забезпечена фінансовим ресурсом для виконання своїх видаткових повноважень та мала б потенціал для розвитку.

"Таким чином, через пасивність та байдужість сільських голів і депутатів місцеві громади втрачають можливість для розвитку. Адже кошти, які б отримали ці громади після об'єднання в рази більші за ті, що вони мають зараз у своїх бюджетах", - так вважає Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації.

Нагадаємо, що станом на 1 жовтня у Здолбунівському районі досі не створено жодної ОТГ.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews