Жителі сіл Рівненщини підтримують запровадження уповноважених осіб Мін’юсту на посвідчення спадщини

07.10.2018 22:20   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Заступник Міністра юстиції Іванна Смачило спільно з начальником Головного територіально управління юстиції у Рівненській області Оксаною Сальчук  відвідала  Олександрійську, Бабинську ОТГ та Розвазьку сільську раду, повідомляє сайт Мін’юсту.

«Міністерство юстиції пропонує запровадити у своїй структурі інститут уповноважених. Вони працюватимуть у віддалених селах і забезпечуватимуть потребу людей у реєстраційних та нотаріальних послугах. А саме, оформлення права спадщини і дарування, видачу свідоцтв про народження і смерть, засвідчення копій документів. Зараз для багатьох селян такі послуги недоступні. Бо у приватних нотаріусів вони коштують дорого, а державні нотаріуси є далеко не усіх районних центрах. Крім того, для літніх людей достатньо непросто добиратися в районні центри. Тому чимало проблем зі спадщиною та правами на нерухомість, земельні ділянки залишаються невирішеними. Якщо мешканці громади мають потребу у таких послугах, то все, що потрібно від керівництва сільської ради – співпраця з юстицією і облаштування в себе відповідного робочого місця. Решту витрат, пов’язаних з працевлаштуванням такого спеціаліста, візьме на себе Мін`юст. Разом можна напрацювати й графік роботи такого уповноваженого в тій чи іншій територіальній громаді», - розповіла на зустрічі з мешканцями ОТГ Іванна Смачило.

За словами голови новоствореної Олександрійської ОТГ Миколи Шустова, питання доступності адміністративних та юридичних послуг для мешканців сіл - як ніколи актуальне для об'єднаних територіальних громад. Саме тому Олександрійська громада планує збудувати сучасний центр надання адміністративних послуг. У ньому зможуть працювати і спеціалісти безоплатної правової допомогти та уповноважені Мінюсту на посвідчення та оформлення права спадщини і дарування, видачу свідоцтв про народження і смерть, засвідчення копій.

«Ми не хочемо кудись їздити, ми хочемо прийти в свою сільраду і отримати всі послуги тут. В тому числі реєстрацію прав на майно, оформлення спадщини та інші супутні юридичні послуги», - зауважила на зустрічі із заступником Міністра одна з мешканок села Олександрія Рівненського району.

Проблему доступу до нотаріальних послуг відзначили і мешканці Розвазької сільської ради Острозького району. Під час зустрічі з Іванною Смачило в актовій залі місцевого сільськогосподарського підприємства «Розвазьке» вони влаштували активну дискусію. Чимало питань стосувалися послуг нотаріусів, реєстрації майнових прав, оформлення паїв.
«Більшість людей у нас мають ті чи інші проблеми з оформлення будинків, земель, реєстрацією спадщини. Тому збільшення доступності реєстраційних і нотаріальних послуг в сільській місцевості ми вітаємо. Адже державного нотаріуса в районі немає, а в приватних нотаріусів все дуже дорого. А 4 чи 8 тисяч гривень за одну послугу в приватного нотаріуса для мешканців села - це величезні гроші. Можливо владцям варто подумати не тільки про заробіток грошей за рахунок селян, а й про потреби простих людей»,  - зауважили мешканці села Розваж під час обговорення.

 Готовність забезпечити співпрацю з юстицією у роботі уповноважених Мінюсту на посвідчення та оформлення права спадщини і дарування, видачу свідоцтв про народження і смерть висловили і у Бабинській ОТГ Гощанського району. Адже такі питання дуже актуальні для мешканців об’єднаної громади.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews