Боржники з аліментів на Рівненщині сплатили 69 тисяч гривень штрафів

14.10.2018 07:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Другий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, спрямований на захист прав дітей, вступив в силу з 29 серпня 2018 року. Він дав виконавцям ще більше інструментів для впливу на недобросовісних батьків. Зокрема, це накладення штрафів на суму боргу по аліментах. Цей та інші інструменти є дуже дієвими, про що говорять показники стягнутих аліментів. Так, 63,4 млн грн. аліментів стягнули з початку цього року державні виконавці Головного територіального управління юстиції у Рівненській області на користь 17 тисяч дітей.

Станом на 10 жовтня на Рівненщині винесено 913 постанов про накладення на боржника штрафу у розмірі 20% на заборгованість по аліментах від 1 до 2 років, 725 постанов про накладення штрафу у розмірі 30% по тих провадженнях, де заборгованість складає від 2 до 3 років, та 1309 постанов про накладення штрафу у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки. Про це розповів заступник начальника з питань державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Вячеслав Бедикайло під час прес-конференції у п’ятницю, 12 жовтня.

Державні виконавці не лише активно виносять постанови про накладення штрафів, а й стягують їх. Так, на Рівненщині дев’ять боржників вже сплатили штрафи за борги з аліментів. Троє з них сплатили штраф у розмірі 20% на заборгованість по аліментах від 1 до 2 років. Ще шестеро – 50% за заборгованість понад 3 роки. Це мешканці Рокитнівського, Корецького, Демидівського та Зарічненського районів. Загалом боржники сплатили 69 тисяч гривень штрафів.

– Наприклад, мешканець Рокитнівщини, який хотів виїхати за кордон, змушений був заплатити своїм чотирьом дітям 26 тисяч гривень аліментів та 13 тисяч гривень штрафу за 9 років несплати. Двоє інших мешканців Рокитнівського району, серед яких одна жінка, сплатили 20% штрафу на заборгованість по аліментах. З травня минулого року горе-мати заборгувала своїй дитині 13 тисяч гривень. Тож відповідно до винесеної постанови жінка мала сплатити ще 2600 гривень штрафу. Нещодавно до відділу завітав опікун дитини та написав заяву про те, що мати-боржниця сплатила і борг з аліментів, і штраф, – розповідає Вячеслав Бедикайло.

А інший боржник з Рокитнівщини сплатив 47 тисяч гривень боргу з виплати аліментів та 9 тисяч гривень штрафу за нього. Про це у своїй заяві повідомила стягувачка. В обох випадках виконавчі документи щодо стягнення аліментів були повернуті без подальшого виконання за заявами стягувачів. Мешканець Корецького району сплатив 42 тисячі гривень, з яких 35 тисяч гривень заборгованість з виплати аліментів, 7 тисяч гривень - штраф у розмірі 20% на цей борг.

Нагадаємо, що серед інших новел другого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває – збільшення мінімальної суми виплат на дитину до рівня прожиткового мінімуму; запровадження системи автоматизованого арешту коштів боржників; збільшення строку суспільно корисних робіт до 460 годин; адміністративний арешт до 10 діб для тих, хто ухиляється від суспільно корисних робіт, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт; скорочення з 6 до 4 місяців строку заборгованості для використання всіх обмежень першого закону, необхідність для претендентів на керівні державні посади надавати довідку про відсутність боргу та можливість звільнення з держслужби неплатників, які забули про своїх дітей більше, ніж на 12 місяців.

Також зауважимо, що з початку дії першого пакету законодавчих ініціатив #ЧужихДітейНеБуває від 6 лютого 2018 року державні виконавці винесли 5273 постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України; про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. Також видано 95 довідок про наявність заборгованості з виплати аліментів для виїзду за межі Україниє

Головне територіальне управління юстиції у Рівненській області

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews