Свічку миру запалять у Рівному в память про загиблих в українсько-польській війні

28.10.2018 08:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

У четвер, 1 листопада, о 18:00 біля пам’ятника Симону Петлюрі (поблизу Народного дому за адресою вул. Симона Петлюри, 1) у Рівному відбудеться флешмоб до століття українсько-польської війни 1918 р. «Запали свічку миру».

Флешмоб організовують українські та польські інститути громадянського суспільства, які виступають за примирення двох народів. Він проходитиме одночасно в містах України та Польщі.

Саме цього дня минає 100 років від початку польсько-української війни. Організатори переконують, що ця річниця дуже важлива для українців і поляків. Перед обличчям нинішніх загроз, спричинених політикою Росії, її спробою змінити правовий порядок у Європі шляхом анексії Криму та східних теренів України; перед обличчям кризи в Європейському Союзі, яка загрожує стабільності нашого континенту, а також зміни політики Польщі щодо України, внаслідок чого випрацювані впродовж останніх 30 років засади співпраці й діалогу між обидвома державами сьогодні поставлені під сумнів, а то й просто знищуються – усіх закликають до глибшої рефлексії над станом польсько-українських стосунків.

В обох країнах одночасно, о 17.00 у Польщі та 18.00 в Україні громадяни прийдуть до могил тих, хто тоді боровся одне з одним. Там, де немає таких поховань, зустрінуться у місцях, які нагадують про польську присутність в історії України та українську присутність в історії Польщі, а передусім – у місцях, які нагадують про польську-українську співпрацю та про осіб, завдяки яким та співпраця мала місце.

«Разом запалімо свічки, помолімося спільно за полеглих, віддаймо їм шану; знайдімо час, щоб разом помовчати, і збережімо в наших серцях памʼять про ті події та їхніх учасників. Памʼять не про те, що вони воювали одне з одним, а про те, що кожен із наших народів – відповідно до своєї точки зору – боровся тоді за справедливе діло, за свободу своєї батьківщини, за незалежність народу. І нехай та памʼять нас зближує, а не розділяє – в імʼя часу і майбутнього Європи задля наступних поколінь українців і поляків», - йдеться у запрошенні.

Також 1 листопада пригадають 100-ту річницю Варшавської битви, що надходить, коли воїни Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського разом боролися за незалежність Польщі та України. Тоді вони обороняли Варшаву та Європу перед більшовицькою навалою.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews