Тисячу операцій провели в Рівненському серцево-судинному центрі

30.10.2018 23:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Відкриття у лютому цього року сучасного серцево-судинного центру в Рівненській обласній клінічній лікарні стало подією року в галузі медицини краю.

серцево-судинні захворювання – головна причина смертності на Рівненщині. А ті чи інші хвороби цього профілю має більша половина жителів області.

Пройшло лише 9 місяців з дати відкриття, а новостворений заклад має перші досягнення. З початку року з використанням ангіографічного комплексу вдалося провести першу тисячу операцій. А пацієнтами центру стали не лише жителі Рівненщини, а й інших областей, зокрема, Тернопільщини, Житомирщини та Волині.

null
 Фото з сайту РОДА

«Раніше нам доводилося відправляти пацієнтів до інших областей або Києва. Але після відкриття центру в лютому, ми можемо надавати допомогу пацієнтам на місці. І результати роботи центру говорять самі за себе – лише за перші 9 місяців ми провели близько 1000 операцій. З них 387 стентувань, в тому числі 207 з гострим коронарним синдромом. Тобто фактично врятовані життя», - розповідає завідувач відділення інтервенційної радіології обласної лікарні Лариса Черначук.

Нагадаємо, серцево-судинний центр запрацював в рамках реалізації на Рівненщині проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». З обласного бюджету на облаштування приміщення Центру спрямували 2,7 мільйонів гривень. Вартість ангіографічного комплексу склала майже 720 тисяч доларів. У цілому для забезпечення обладнанням Центру проектом Світового банку було спрямовано 1 мільйон доларів.

«В межах реалізації Проекту окрім самого ангіографічного обладнання нами було закуплено ще чимало витратних матеріалів для проведення операцій. В тому числі катетери, балони для ангіопластики, прилади для тромбоаспірації та майже 700 стентів. Розумію, що для багатьох це лише незрозумілі слова, але для пацієнтів Центру - це шанс жити далі. А тисяча прооперованих пацієнтів – це найкраще підтвердження важливості Проекту для Рівненщини», - зазначає керівник групи впровадження проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок.

Водночас він підкреслює, що усе обладнання та матеріали, що були закуплені в рамках реалізації проекту мають надаватися пацієнтам безкоштовно, що значно здешевлює лікування кардіологічних хвороб в серцево-судинному центрі.

У свою чергу, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко відмічає, що робота серцево-судинного центру в області є позитивним прикладом успішної співпраці місцевої влади та міжнародних донорів.

«Ми бачимо важливість Центру для мешканців області, а тому підтримали ідею клопотати перед керівництвом Світового банку про відкриття аналогічного центру в Сарнах. Для цього будуть використані кошти, які вдалося зекономити під час закупівлі в рамках реалізації Проекту. І мені приємно констатувати, що керівництво Банку пішло нам на зустріч та погодилося розширити проект на Рівненщині та відкрити аналогічний Рівненському серцево-судинний центр в Сарнах», - підкреслює Олексій Муляренко.

Голова ОДА також зазначив, що Сарненський серцево-судинний центр обслуговуватиме мешканців північних районів області. Наразі проходять усі необхідні тендери по закупівлі обладнання та готується документація на тендер по ремонту приміщення Сарненської районної лікарні

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews